Hororové probuzení mladíka v Brně: Postel mu zapálila powerbanka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Hororové probuzení mladíka v Brně: Postel mu zapálila powerbanka!

Postel mu zapálila powerbanka!
Postel mu zapálila powerbanka!  (Foto Aha! – Hynek Zdeněk, HZS)

Hustý černý kouř a pach spáleniny. To bylo první, co včera ráno ucítil mladík (17) z Brna. Postel mu chytila od zkratované powerbanky. Tu přitom předtím půl roku bez problémů používal.

Sousedka naštěstí včas přivolala strážníky a hasiče. Má totiž ložnici přímo nad dětským pokojem a dusivý dým ji brzy ráno vzbudil.

„Okamžitě jsme vyslali na místo dvě hlídky. Ty vyvedly z domu tři dospělé a dvě děti,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Hned po strážnících přijeli i hasiči. „Po pár minutách uhasili matraci v dětském pokoji. Podle vyšetřovatelů požár zavinil zkrat na powerbance,“ sdělil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Mladík ze Starého Lískovce v Brně byl z dusivého probuzení v šoku. „Byl to nejhorší budíček. Nechápal jsem nejdřív, co se děje. Místnost byla plná černého dýmu. Vzápětí už jsem slyšel, že se nám na dveře dobývají strážníci,“ popsal.

Půl roku bez problémů

„Měli jsem tu powerbanku od Vánoc. Nebyly s ní dosud žádné problémy,“ uvedla matka syna (40), která odhadla škodu na 100 tisíc korun. „Syn bude spát nyní v obýváku na gauči. Horší bude nahradit zničené věci. Pokoj navíc budeme muset vymalovat. Bude to náročné,“ dodala.

Pozor na označení výrobku

Podle České obchodní inspekce (ČOI) se jedná výrobek, který musí splňovat požadavky uvedení na trh v rámci Evropské unie, a musí tak nést označení CE. „Pokud takovým není, nebo je pozměněna grafická podoba značky CE, pak nedoporučujeme nakupovat nikde, tedy ani v kamenném obchodě či na tržnicích,“ řekl Aha! mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

I zde hořely powerbanky:

Listopad 2017

Požár domu ve Štěnovicích na Plzeňsku. Hasiči dostali požár pod kontrolu za 10 minut, přesto vyšetřovatel vyčíslil škodu na 750 tisíc korun.

Srpen 2017

Požár panelákového bytu na plzeňském sídlišti Lochotín. Powerbanka hořela v posteli. Hasiči museli evakuovat 40 lidí. Škoda byla milion korun.

Listopad 2016

Zkrat powerbanky požár ve sportovní hale v pražské Smržovce. Hasiči tehdy evakuovali 19 lidí. Škoda 20 tisíc korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.