Víkendové slunce: Pozor na rakovinu kůže! Co napadá nejčastěji? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Víkendové slunce: Pozor na rakovinu kůže! Co napadá nejčastěji?

...
... (istockphoto.com)

Zhoubný melanom je nejagresivnějším typem rakoviny kůže a nezřídka bývá smrtelný. Pokud se ho ovšem podaří odhalit včas, má nemocný mnohem větší šanci na vyléčení. Proto se i zdravotní pojišťovny snaží vést své klienty k prevenci a přispívají jim na vyšetření kožních znamének. Za poslední tři roky díky tomu počet lidí, kteří tuto možnost využili, stoupl více než dvojnásobně.

Bez ohledu na to, že neustále přicházejí do praxe nové účinnější léky, denně v Česku zemře na melanom v průměru jeden člověk. Nejčastěji lékaři odhalí zhoubný melanom na trupu pacienta. Následují dolní končetiny a horní končetiny.


Jak vzniká
„Melanom vzniká nejčastěji ze sluncem poškozených pigmentotvorných buněk. Tvoří se buď z mateřských znamének, nebo i ze zdravé kůže, kde se také mohou vyskytovat pigmentotvorné buňky,“ říká prof. MUDr. Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady. A metastazující melanom je podle něj jednou z nejhorších onkologických diagnóz. Sice tvoří jenom 4 % kožních nádorů, ovšem způsobuje až 79 % úmrtí na nádory kůže.

MUDr. Petr Arenberger

Co přesně hledat?
Nebezpečná znaménka hledejte podle mezinárodního pravidla ABCDE (foto). Nebezpečné je takové pigmentové znaménko, které začne měnit svoji barvu nebo tvar, svědí nebo krvácí. Věnujte pozornost i každému novému útvaru na kůži, který se rychle mění.

Nebezpečná znaménka hledejte podle mezinárodního pravidla ABCDE.

Ve Stanu odhalili lékaři 158 kožních nádorů
Letos se konal již dvanáctý ročník Stanu proti melanomu v Praze, Brně a Ostravě. Za 4 dny prošlo Stanem 4194 klientů. Lékaři diagnostikovali celkem 158 zhoubných kožních nádorů. Z toho 47 melanomů, 94 bazaliomů a 17 spinaliomů.

Jaké části těla napadá melanom nejčastěji

Máte se bát právě vy?
Zhoubný melanom ohrožujetyto skupiny populace:
➤ fototyp 1 (světlé nebo zrzavé vlasy, modré oči, bělostná pleť, pihy) a fototyp 2 (blonďaté nebo plavé vlasy a modrošedé až zelené oči)
➤ geneticky zatížené osoby (ty, v jejichž rodině se rakovina kůže objevila)
➤ osoby s mnoha mateřskými znaménky
➤ lidé, kteří se pohybují na slunci bez ochrany krémy s UVA i s UVB filtrem

Přijít včas znamená přežít
„Když je nádor malý, je šance na přežití prakticky stoprocentní. Dá se totiž dobře vyříznout. Ale pokud přijdete pozdě (např. ve fázi metastáz), je šance na přežití jen čtyřicetiprocentní,“ říká Arenberger.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.