Celou noc počítáte ovečky a ráno jste unavení? 10 tipů na snadné usnutí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Celou noc počítáte ovečky a ráno jste unavení? 10 tipů na snadné usnutí!

Kvalitní spánek je pro vaše tělo důležitý.
Kvalitní spánek je pro vaše tělo důležitý. (istock.com)

Zíráte do stropu a ne a ne usnout. A když už zaberete, tak jen na pár hodin a ráno padáte únavou a celý den zíváte. Aha! vám přináší 10 tipů, které vám pomohou k rychlému usnutí a kvalitnímu spánku.

1. Večeřte zlehka

Najezte se naposledy dvě hodiny před spaním a nepřehánějte to s velikostí porce. Jestli nechcete počítat ovečky, nedávejte si před spaním těžká, smažená, tučná a kořeněná jídla.

2. Předtím relaxujte

Pusťte si příjemnou hudbu, protáhněte se, přemýšlejte a mluvte o příjemných věcech. Při večerní hygieně si můžete zapálit aromalampu s vhodným vonným olejíčkem.

3. Koupele s bylinkami

Před spaním se rozmazlete teplou koupelí, do které přilijte relaxační olej nebo pěnu do koupele. Vhodná je například vůně levandule, heřmánku, meduňky či bergamotu.

4. Mléko pomůže

Doporučuje se sklenice horkého mléka přislazená medem. Nápoj uklidní vaše nervy a přepne tělo do odpočinkového režimu. Nesnášíte-li mléko, dejte si kakao nebo meduňkový čaj.

5. Vynechte zlozvyky

Jste zvyklí na večerní kávu, cigaretu nebo sklenici vína? Pozor! Kofein, nikotin a alkohol jsou stimulanty, které tělo povzbudí. Zlozvyky několik hodin před spaním vynechte.

6. Zrušte siestu

Jižané dodržují odpoledne siesty a jistě vědí proč. Pokud ale v noci koukáte do stropu, pak je lepší si odpolední zdřímnutí odpustit a večer dopřát unavenému tělu vydatný spánek.

7. Dopřejte si tmu

Blikající budík nebo pouliční lampa jsou rušiči spánku. Budíku se zbavte, nebo jej otočte, aby nebylo vidět na displej, a světlům nedejte šanci pořádnými závěsy nebo žaluziemi.

8. Knížka na stolku

Nechte si na nočním stolku uklidňující knížku. Večer si chvilku čtěte a brzy se vám začnou zavírat oči.

9. Udělejte si pohodlí

Nepodceňujte kvalitní postel, rošty a matraci. Možná vám také vadí těžká peřina, příliš naducaný polštář, nebo máte alergii na peří.

10. Navštivte lékaře

Poruchy spánku mohou mít i vážnější příčinu. Pokud na vás rady nezabírají, svěřte se svému praktickému lékaři. Není to žádná banalita a vyřešení může značně zkvalitnit život.

Pozor na srdce! 

Nedostatek zdravého spánku může vést k řadě problémů, jako je snížená pozornost, špatná nálada a oslabená imunita a v dlouhodobém měřítku může být příčinou deprese či vyšší pravděpodobnosti srdečních příhod.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.