Halu v pražské Hostivaři zachvátil mohutný požár: Plameny, černý dým, výbuchy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Halu v pražské Hostivaři zachvátil mohutný požár: Plameny, černý dým, výbuchy!

V Hostivaři hoří v plném rozsahu hala, uvnitř mají být uskladněné pneumatiky, molitan i tlakové lahve.
V Hostivaři hoří v plném rozsahu hala, uvnitř mají být uskladněné pneumatiky, molitan i tlakové lahve. (Aktu.cz)

Mohutný požár provázený explozí zachvátil včera halu v pražské Hostivaři. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň požárního poplachu. Škoda jde do desítek milionů korun.

Žhavé peklo zahalené do temného dýmu, který byl vidět na kilometry daleko, se rozpoutalo před 13. hodinou v ulici U továren. S živlem bojovalo 12 profesionálních jednotek hasičů a 10 dobrovolných jednotek. Zásah ztěžoval i fakt, že hasiči přesně nevěděli, co uvnitř haly je.


 „Potvrdily se tlakové lahve, roztrhlo se několik z nich. Nevíme jejich počet ani kde se nacházejí,“ informoval během zásahu jejich mluvčí Martin Kavka. Hala je podle něj nejspíš skladem molitanu, nebo pneumatik. Kvůli bezpečnosti zasahovali hasiči pouze z venku pomocí výškové techniky. Místo požáru, který se rozhořel na ploše 60 x 150 metrů a na němž se propadla konstrukce haly, rozdělili na tři »bojové úseky«.


Kolem čtvrté hodiny odpoledne pak Kavka informoval, že dostávají požar pod kontrolu. „Škoda se vyšplhá na částku několika desítek milionů,“ odhadl mluvčí hasičů s tím, že jeden ze záchranářů skončil kvůli vyčerpání v nemosnici. Na místě byla i skupina kriminalistů s policejním vyšetřovatelem.



Voda sotva stačila
Drama vzrůstalo, když začala kolabovalt hydrantová síť, z níž hasiči čerpali vodu. Její přísun proto kyvadlově zajišťovaly cisterny, vodárny pak v okolí požáru zvýšily tlak vody. Do akce se zapojil i vrtulník s bambi vakem. Ten do minuty z řeky nebo jiné vodní nádrže pobere 1000 litrů vody, kterou pak z výšky požár naráz zalije. Chemici zároveň měřili množství škodlivin v ovzduší. Přestože záchranáři i policie varovali lidi, aby nevětrali a nechodili se na požár dívat, dorazily stovky zvědavců.


Víte, že...
...čtvrtý nebo-li zvláštní stupeň požárního poplachu se vyhlašuje, když oheň ohrožuje více než tisíc lidí, celé obce nebo plochy území větší než jeden kilometr čtvereční?

Stupně poplachu
*První: mimořádná událost ohrožuje jednotlivé osoby, jednotlivý objekt nebo jeho část, jednotlivé dopravní prostředky osobní nebo nákladní dopravy nebo plochy území do 500 m².
*Druhý: událost ohrožuje nejvýše 100 osob, více jak jeden objekt se složitými podmínkami pro zásah, jednotlivé prostředky hromadné dopravy osob, cenný chov zvířat nebo plochy území do 10 000 m².
*Třetí: je ohroženo více než 100 a nejvýše 1000 osob, část obce či areálu podniku, soupravy železniční přepravy, povodí řek, produktovody, jde o hromadnou havárii v silniční dopravě nebo o havárii v letecké dopravě.
*Posledním je tzv. ZVLÁŠTNÍ, který hasiči vyhlásili včera v Hostivaři.

U požáru haly v Hostivaři zasahuje vrtulník s bambi vakem:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.