Válka pohřebáků kvůli XXL nebožtíkům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Válka pohřebáků kvůli XXL nebožtíkům

V Míšni nabízejí klientům pět variant rakví, od normální do 120 kg až do 380 kg.
V Míšni nabízejí klientům pět variant rakví, od normální do 120 kg až do 380 kg.  (Foto Reprofoto MDR Jump/Facebook a ara)

Co s tlouštíky po smrti? Čeští pohřebáci se o to hádají. Zpopelnění »těžkotonážního« těla totiž může běžnou pec zničit. Jedni navrhují cestu do krematoria v Německu či pohřeb do země, druzí vybudování XXL pece v Praze. 

Se žehem dvě stě a vícekilových těl měli problém už v Liberci i v Praze, kde se pece kvůli těžce obézním pacientům vznítily. Krematoria proto zpopelňování »cvalíků« stále častěji odmítají. „Postavme v Praze velkokapacitní krematorium,“ navrhuje Ladislav Kopal, předseda Sdružení pohřebnictví v ČR a majitel jedné z pohřebních služeb, s tím, že by se na výstavbě XXL pece mělo finančně podílet ministerstvo pro místní rozvoj. Její vybudování odhaduje nejméně na 10 milionů.

 

Přejídáš se, zaplatíš
Proti nové speciální peci je ale Asociace soukromých pohřebních služeb v ČR. Podle jejího předsedy Jaroslava Mangla jde o investici přes 25 milionů a je prý zbytečná. „Jestli někdo trvá na kremaci takových ostatků, tak si potom musí připlatit za dopravu do Německa. Jinak se musí smířit s pohřbem do země,“ říká Mangl. Standardně se podle něj v ČR zpopelňuje do zhruba 200 kg. „Co je přes 220 kg, je již jen osobní záležitostí každého jedince, který musí vědět, že jeho tělesné pozůstatky budou problém, který se nedá svádět na nemoc. Tloušťka je většinou z nezřízené konzumace jídla,“ má jasno Mangl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.