Děsivé přiznání Koukalové: Jedla jsem tampony! Anorektička i bulimička! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Děsivé přiznání Koukalové: Jedla jsem tampony! Anorektička i bulimička!

„Od sedmnácti let jsem byla anorektičkou. Deset let,“ přiznala se slavná biatlonistka.
„Od sedmnácti let jsem byla anorektičkou. Deset let,“ přiznala se slavná biatlonistka. (Foto ara)

Celý svět ji uctíval jako usměvavou biatlonovou superhvězdu, ona ale zatím trpěla jako zvíře. Gabriela Koukalová (28) totiž byla anorektičkou a bulimičkou. Ještě před třemi lety!

Rozhodla se, že bolestnou pravdu už nebude skrývat. V knize »Jiná Gabriela Koukalová«, která právě vychází, o své minulosti otevřeně mluví. „Od sedmnácti let jsem byla anorektičkou. Deset let,“ přiznala.

Oním spouštěčem měl být incident s trenérem juniorské reprezentace Šikolou, kterému se nelíbila její nadváha. „Zasedl si na mě tak, že mi na přípravě ve Švédsku hodil jídlo do záchodu. Jindy mě stavěl před zrcadlo, abych se na sebe podívala, jak jsem odporná, nechutná a tlustá. Soustavně mě zesměšňoval,“ postěžovala si na kouče.
Tím prý začaly její zažívací problémy. Střídala jednu dietu za druhou, přidala se bulimie. Byly dny, kdy zvracela až osmkrát denně!

I když to téměř nikdo nevěděl, život se jí měnil v peklo. Jednou měla takový hlad, že snědla půl balíku vaty... „Přečetla jsem si, že to pomáhá modelkám. Zamkla jsem se v pokoji, seděla na posteli, vatu trhala na malé kousky, namáčela ji do vody a polykala. Příště jsem pro změnu jedla odličovací tampony. Bylo mi po nich špatně a bála jsem se, že mi něco udělají. Několik dní jsem pak radši jen pila,“ vyprávěla.

Po olympiádě v Soči 2014 začala konečně pořádně jíst, ale za pár měsíců přibrala 11 kilo. „Chtěla jsem je shodit a spadla do problémů znovu...“

Pravdu z ní dostal až manžel Petr, s jeho pomocí se svěřila do péče odborníka. Teď už je podle svých slov ze všeho venku. Proč šla se svým tajemstvím na světlo? „Strašně se za to stydím, ale nechci, aby se další mladí sportovci stali oběťmi vlastní nevědomosti,“ vysvětlila Koukalová.

Co je anorexie?

Porucha charakteristická odmítáním přiměřeného množství jídla a vynecháváním některých potravin. Jejím průvodním jevem je váhový úbytek, který může ohrožovat i život, dále neklid, únava, slabost.

Co je bulimie?

Porucha příjmu potravy spočívající v záchvatovitém přejídání a úmyslném vyvrhováním potravy, ale také vyvoláváním průjmu, užíváním anorektik či jiných látek k hubnutí se snahou, aby postižený netloustl.

Jsem JINÁ!

Poté, co vyšla její kniha, čeká kolem sebe hotový blázinec. „Vím, že to bude teď téma a věřím, že na to jsem připravená. V následujících týdnech budu odpovídat na otázky medií a je to tak správně. Je třeba toto tabu zbořit. Já totiž byla nemocná. Už se nechci skrývat a vymýšlet si,“ vzkázala včera Gábina přes Facebook.

Psycholog: Táhly ji medaile

Přestože ji drtila anorexie, dokázala se Gabriela Koukalová dlouho držet na vrcholu. Co jí pomohlo překonat vlastní démony a létat ke hvězdám?

„Při závodě nemyslela na nic jiného. Díky tomu měla větší motivaci. Vidina bodů a medailí jí táhla dopředu,“ vysvětlil Aha! sportovní psycholog Jiří Žalský. Největší krizi podle něj zažívala na tréninku. „Tam je ten cíl hodně vzdálený. Určitě myslela i na to, že nic nesnědla,“ dodal.

Koukalová prý mohla těžit i ze své unikátní pozice v týmu. „Ona měla výhodu v tom, že byla vždycky tak trochu mimo mančaft. Jen si představte, jak by se na ni dívali ostatní v družstvu, kdyby jim svěřila, že nejí a zvrací jídlo,“ říká Žalský.

Vítězný koktejl navíc Koukalová zvládla umíchat i díky jedné unikátní přísadě. „Nesmírnou roli sehrálo to, že ona je obrovský talent,“ uzavírá Žalský.

I tihle válčili s anorexií:

Případ biatlonistky Gabriely Koukalové a jejích problémů s anorexií a bulimií není ve světě sportu ojedinělý. I tihle slavní sportovci přiznali, že je během kariéry potkaly stejné problémy.

Nadia Comăneci (56)

Slavná rumunská gymnastka se už ve 13 letech stala Sportovkyní světa. „V pubertě jsem se přejídala, v dospělosti mě trápil opačný extrém,“ přiznala.

Sven Hannavald (43)

Legenda skoků na lyžích. Olympijský vítěz i mistr světa měl v dobách své největší slávy při výšce 185 cm váhu pouze okolo 60 kg.

Eva Vrabcová Nývltová (32)

Kvůli problémům s přijímáním potravy musela přerušit úspěšnou běžkařskou kariéru (5. na ZOH v Soči). Nyní běhá maratóny a půlmaratóny.

Franziska van Almsick (40)

Německá plavkyně, která brala deset olympijských medailí. Chtěla se líbit a mít krásnou postavu. Za celý den snědla v době nemoci třeba pouze jen bonbon.

Marion Bartoli (33)

Svojí evidentní podvýživu v roce 2016 na turnaji ve Wimbledonu vysvětlovala italská tenistka neznámým virem. Přiznala anorexii, teď je z problémů snad venku.

 50 sportovních hlášek roku: Hrozby z MMA i perly Koukalové

Video se připravuje ...



Přečtěte si
amej
18. 4. 2018 • 12:08

Já nevím, ale už je zase ve všech médiích té Koukalové dost. Už mne to s.r. Je překoukalováno stejně jak bylo kdysi překlosováno. Nevím, jestli je sama tak omezená nebo jsou omezení jen ti, co ji do zpráv stále cpou.

-bello-
18. 4. 2018 • 09:41

Nesleduju biatlon, nezajímá mě a nevím, jak by mohla anorektička vydat tolik síly na závodech a projít peklem tréninků a na jak dlouho .A protože jsem vrcholově sportovala vím, že asi sotva, anebo je to holka zázračná.

nikal
17. 4. 2018 • 22:29

Můžete o ní psát co chcete, ale biatlon je, vlastně byl nahoře jenom díky jejímu "drajvu" a když ho teď opustí, tak minimálně ženský biatlon je k nekoukání. Každej něco řeší ve svý hlavě, ona to má holt takhle, ale výkony měla vynikající. A věřím že ostatní "kolegyně" se užíraly závistí. Ono se to dalo vypozorovat z gest a kyselých ksichtů v době, kdy o tom nebylo vidu ani slechu. Není divu, sl. Vítková je naprosto nudná, suchá rádoby dáma a ty ostatní ji výkonem dohnat nemohly, tak aspoň nevraživé chování. A trenéři ji poškodili. Ať se Gabriele daří.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.