Co hodina, to stížnost!...na STÁT! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co hodina, to stížnost!...na STÁT!

Ombudsmanka Anna Šabatová.
Ombudsmanka Anna Šabatová. (Foto Aha! – Jiří Nováček, Pavel Ryšlink)

Co hodina, to stížnost. Tak silně byli Češi loni nespokojeni s fungováním úřadů a státu. Na nevlídné úředníky, šikanu v práci, ve vězení nebo i ve škole či dětských domovech si u ombudsmanky Anny Šabatové (66) stěžovalo 8191 lidí. Mezi nimi dokonce i 40 dětí! 

Výrazně, o 39 procent, vzrostly stížnosti nezaměstnaných na postup pracovních úřadů při jejich vyřazování z evidence uchazečů o zaměstnání. „Předpisy jsou nadmíru přísné, uchazeč nesmí udělat jedinou, byť sebemenší chybu,“ upozornila Šabatová. Důsledky vyřazení z evidence přitom bývají pro člověka velmi tvrdé.

Úřady práce jsou Čechům trnem v oku.

Lidé byli vloni nespokojeni i s průtahy v soudních řízeních. Výrazně se naopak snížil počet stížností týkajících se provozu na silnicích a parkování.

Svých práv se domáhají i děti. „Ty z dětských domovů se nás ptají, co tety můžou a co už nemůžou. Stěžují si, že nemají kontakt s rodiči a některé tam nechtějí být,“ vyjmenovala Šabatová. Jeden mladík tvrdil, že cítí diskriminaci, nebyl plnoletý, nemohl si sám vybrat zásilku na poště.

Za chyby úředníků můžete žádat odškodnění. Ombudsmanka Šabatová radí, jak na to

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.