Poslední matějská pouť?! Atrakce rozeberou na šroubky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Poslední matějská pouť?! Atrakce rozeberou na šroubky

Horská dráha z roku 1973, přivezena byla z Itálie.
Horská dráha z roku 1973, přivezena byla z Itálie. (Foto Aha!: Daniel Černovský)

Symboly poutí na pražském Výstavišti v Holešovicích půjdou k zemi! Po desetiletích se k zemi odporoučejí horská dráha a ruské kolo. Samotná matějská by končit neměla, ale... Musí se přizpůsobit 21. století.

Chcete-li se projet na legendární horské dráze Cyklon, která byla uvedena do provozu před  45 lety, či pohlédnout na hlavní město z 39 let sloužícího ruského kola, pospěšte si. Tito dva obři a řada menších atrakcí do 30. června zmizí. „Na konci března jsme dostali výpověď,“ řekl Aha! rozhořčeně majitel horské dráhy Jaroslav Štaubert.
Proč? Co bude dál? Vedení metropole návštěvníky Výstaviště uklidňuje,  likvidace atrakcí údajně neznamená konec poutí. „Já osobně je považuji za záležitost, která sem patří. Musejí se ale přizpůsobit 21. století,“ řekl Aha! radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL). Staré atrakce mají nahradit nové, lépe odpovídající nárokům návštěvníků a současným technickým možnostem. „S matějskou na Výstavišti samozřejmě počítáme i do budoucna, je to tradice,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).



Ruské kolo roztočí Poláci
Ruské kolo bylo naposledy rozebráno v roce 1980, kdy bylo převezeno na olympiádu v Moskvě, na Výstavišti bylo pak znovu složeno v roce 1981. Původní majitel, rodina Kočkových, už je prodala novému majiteli. Ten chce kolo kompletně zrekonstruovat a převézt do Polska, odkud se bude do Prahy na matějskou vracet. Horskou dráhu Cyklon majitel zatím prodat nechce.

Víte, že...
...první záznam o konání poutí ke kostelu sv. Matěje je z roku 1595? Následně se konala na řadě míst – na Hradčanské, Dejvické, Břevnově, Letné, Modřanech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.