Konec Ficova ministra Kaliňáka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Konec Ficova ministra Kaliňáka

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák
Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Foto ara)

Demisi včera oznámil slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (46, SMER). Po něm dosud skandály stékaly, takže si vysloužil přezdívku teflonového ministra. Přítrž všemu udělala až vražda slovenského novináře Jána Kuciaka (†27). Lidé ale chtějí vidět padat další hlavy. 

„Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák neselhal, patřil mezi nejtalentovanější členy vlády,“ uvedl premiér Robert Fico (53, SMER). Podle něj odchází z funkce v zájmu stability a pokračování pozitivní vládní politiky. Samotný Kaliňák včera řekl: „V této chvíli je velmi komplikovaná situace. Je důležité pro Slovensko, aby stabilita byla zachována. Mé rozhodnutí rezignovat souvisí s tím.“

Je druhý

Jako první odstoupil 28. 2. v reakci na vraždu novináře slovenský ministr kultury Marek Maďarič (51, SMĚR). A nejen podle názorů veřejnosti, ale také podle opozice možná všechny změny ještě neskončily. Předseda slovenského parlamentu a vládní strany SNS Andrej Danko (43) včera oznámil, že pokud lídři koaličních stran nedokážou zaručit jednotu poslaneckých klubů, budou hrozit předčasné volby. Další vývoj bude možná jasnější po demonstraci, která je naplánována v Bratislavě již na tento pátek, organizátoři přitom požadují demisi celé vlády.

Demonstrace na Slovensku

Největší protesty od roku 1989

Jen k listopadu 1989 je možné přirovnávat protivládní prostesty, které se uskutečnily minulý pátek na bratislavském náměstí SPN a přilehlých ulicích. Slovenská média informovala, že přišlo 30 – 50 tisíc lidí. Dav přitom skandoval hesla jako: „Dost bylo Fica“ či „Odstoupit! Odstoupit!“

Explozivní vražda novináře

Novinář Ján Kuciak (†27) byl zastřelen společně s přítelkyní Martinou Kušnírovou (†27) koncem letošního února v jejich domě ve Veľké Mače nedaleko Trnavy. Psal pro web Aktuality.sk hlavně o daňových podvodech a prorůstání organizovaného zločinu do vládních struktur. Jeho poslední a nedokončený článek byl o napojení lidí okolo slovenské vlády včetně asistentky ministerského předsedy Fica ﷯Márie Troškové (30) na italskou mafii Ndrangheta. Na dopadení Kuciakova vraha vypsal slovenský premiér odměnu ve výši jednoho milionu eur. Veřejnost ale pochybuje, že má zájem pachatele dopadnout.

Demonstrace na Slovensku

Trable Robertova Roberta

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák, pravá ruka premiéra Roberta Fica, měl namále již několikrát.

* Silnému tlaku na své odvolání čelil před dvěma lety kvůli vazbám na kontroverzního realitního magnáta Ladislava Bašternáka. Policie žádnou z jeho kauz nikdy nevyšetřovala.

* V roce 2006 Kaliňák profitoval na podezřelém konkurzu zadlužené firmy Kovošrot, když jeho společnost vyhrála, i když nedala nejvyšší nabídku.

* V roce 2010 čelilo Slovensko za Kaliňákova ministrování dokonce mezinárodnímu skandálu. Po cvičení psů ve službách pyrotechniků tehdy na letišti v Popradu policisté zapomněli výbušninu v zavazadle Slováka Štefana Gondy. Ten i s kufrem odletěl do Irska. V zahraničí, než se vše vysvětlilo, strávil několik hodin v policejní cele a nakonec mu Slovensko vyplatilo odškodné ve výši 18 tisíc eur (asi 460 tisíc Kč).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.