Velikonoční recepty: Škvarkové placky
POTŘEBUJETE: 50 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 20 g kvasnic, 1 lžičku cukru krystal, 150 g vepřových škvarek, 1 žloutek, půl lžičky soli, 100 ml vína, 1 bílek na potření, sůl na posypání, kmín na posypání
Z mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek a necháme vzejít. Do mouky dáme nasekané škvarky, žloutek, sůl, kvásek a víno. Vypracujeme těsto a necháme ho zakryté 30 minut kynout. Potom ho rozválíme na placku, tu čtyřikrát přeložíme, aby těsto lístkovalo. Skleničkou vykrájíme kolečka a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme bílkem a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem. Necháme přibližně 20 minut kynout a pak pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
Více velikonočních receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12.