Masové rolády a kapsy: Plněné kotlety s jablečnou omáčkou
POTŘEBUJETE: 4 –5 snítek citronového tymiánu, 1 malý pórek, 1 kyselejší jablko, 2 – 3 lžíce přepuštěného másla, sůl, mletý pepř, mleté nové koření, 4 silnější vepřové kotlety bez kosti, 250 ml hovězího vývaru, 250 ml jablečné šťávy nebo cideru, 100 g zakysané smetany, 1 – 2 jablečné zavařeniny
Lístky tymiánu otrháme, pórek nakrájíme na tenké plátky. Jablka rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme trochu přepuštěného másla a pórek na něm orestujeme, přidáme tymián a jablko, ochutíme solí, pepřem a novým kořením. Necháme trochu vychladnout. Do každé kotlety nařízneme ostrým nožem kapsu, naplníme připravenou směsí a sepneme párátky. Maso osolíme, opepříme a na zbylém másle zprudka z každé strany opečeme, pak snížíme teplotu a dále opékáme z obou stran 12 – 14 minut. Maso vyjmeme, uchováme v teple, do výpeku nalijeme vývar, jablečnou šťávu nebo cider a necháme zredukovat na polovinu. Vmícháme smetanu, prohřejeme a dochutíme zavařeninou, solí a pepřem, případně vmícháme zbylou náplň.
Více reseptů najdete v tištěném Aha! pro ženy v čísle 11.