Sladké pro diabetiky: Citrónový koláč
POTŘEBUJETE: 200 g hladké mouky, 120 g másla, 2 žloutky, sůl, 1 lžičku citronové kůry
Na krém: 4 vejce, 10 g sypké stévie, 100 g másla, 1 vanilkový lusk, 140 ml citronové šťávy, kůru z 3 citronů
V míse smícháme mouku se změklým máslem, žloutky, špetkou solí a citronovou kůrou a vypracujeme v hladké nelepivé těsto, které zabalíme do fólie a dáme alespoň na 30 minut odpočinout do lednice. Mezitím připravíme krém. Vejce prošleháme se stevií, špetkou soli, citronovou šťávou a kůrou a zrníčky z vanilkového lusku. Hmotu zahříváme nad vodní lázní tak dlouho, dokud se nevytvoří konzistence připomínající pudink. Poté odstavíme, scedíme a nakonec ještě vmícháme změklé máslo. Těsto vyjmeme z lednice, rozválíme na plát a upečeme v dortové formě ve vyhřáté troubě na 170 °C 15 minut. Připravený krém vlijeme do upečeného vychladlého korpusu a necháme odpočinout v lednici nejlépe přes noc.
Více receptů na sladké dobroty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 10.