Rádce Aha!: 11 potravin, které hubnou za vás | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Rádce Aha!: 11 potravin, které hubnou za vás

Některé potraviny mají tak málo kalorií, že víc energie vynaložíme na jejich strávení, než aby je tělo ukládalo.
Některé potraviny mají tak málo kalorií, že víc energie vynaložíme na jejich strávení, než aby je tělo ukládalo. (iStock.com)

Ideální hubnutí? Sníst, kolik chceme, a ještě při tom hubnout. Nemožné? Omyl! Některé potraviny mají tak málo kalorií, že víc energie vynaložíme na jejich strávení, než aby je tělo ukládalo. Aha! vám přináší deset z nich, které kromě malého množství kalorií jsou organismu prospěšné...

Celer řapíkatý
Jeden stvol = 6 kcal
Stvoly celeru obsahují téměř 95 % vody, což pomáhá organismus detoxikovat a urychluje i proces hubnutí. Navíc obsahují draslík, vitamin K, vlákninu a kyselinu listovou.

Brokolice
100 g = 37 kcal
Je bohatá na živiny, a to jak za syrova, tak i po přípravě na páře. Růžičky brokolice jsou bohatým zdrojem sulforafanu, což je antioxidant, který napomáhá detoxikaci organismu. Navíc podle studií snižuje riziko výskytu rakoviny, zejména prsu a prostaty.



Kapusta
1 hrnek = 30–40 kcal
Kromě toho, že má velmi málo kalorií, je i důležitým zdrojem beta-karotenu a vitaminu C. Také obsahuje alfa-linoleovou kyselinu, která patří mezi omega-3mastné kyseliny a jež jsou typické pro ryby. Mají příznivý vliv na naše zdraví i psychiku.

Borůvky
1 hrnek = 85 kcal
Borůvky obsahují důležité antioxidanty, jsou bohatým zdrojem vitaminu C, zlepšují zrak a působí proti šerosleposti a mimo jiné i posilují imunitu a mají protizánětlivé účinky.



Salátová okurka
100 g = 14 kcal
I když je z 95 % tvořená vodou, dokáže zasytit. Nejvíce živin obsahují semínka a slupka okurky – mají hodně vlákniny a betakarotenu. Okurka také snižuje nadýmání.

Rajče
1 rajče = 25 kcal
Obsahují lykopen, který mimo to, že dodává ovoci a zelenině červenou barvu, má i antioxidační účinky, snižuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, hladinu cholesterol, podporuje imunitní systém a chrání kůži před UV zářením.

Jablko
1 jablko = 50 kcal
Jablka vás zasytí celkem na dlouho, obsahují totiž pektin, který vyvolává pocit sytosti. Jsou také bohatá na vitamin C a draslík.

Citrusy
100 g = 30–40 kcal
Pomeranče, mandarinky, grepy a další patří mezi účinné spalovače tuků. Jsou skvělým zdrojem vitaminu C a podporují lepší trávení, zdraví jater a pokožky. Stogramové porce citrusů mají přibližně mezi 30–40 kaloriemi.



Salát
1 list = 3 kcal
Salátové listy jsou bohaté na kyselinu listovou, která hraje důležitou roli při krvetvorbě a má zvláštní význam pro normální růst a vývoj plodu.

Květák
100 g = 30 kcal
Je účinným bojovníkem proti rakovině, zlepšuje krevní tlak a funkci ledvin a funguje jako prevence proti zánětům. Obsahuje vitamin C, vitamin K a je výborným zdrojem vlákniny.

Zelí
100 g = 25 kcal
Patří mezi nejzdravější zeleninu, málokteré se připisují takové léčivé vlastnosti jako má právě zelí. A je jedno, jestli je čerstvé nebo kysané. Je vynikajícím zdrojem vitaminů, působí proti bujení rakovinotvorných buněk a chrání před srdečními chorobami.

Co to jsou záporné kalorie?

Organismus umí vstřebat a ihned využít jen omezené množství kalorií a ty, které jsou navíc, ukládá do zásoby. Potraviny s tzv. zápornými kaloriemi nejenže mají mnohem méně energie, než jakou tělo musí vydat na jejich strávení, ale organismus si musí ještě »sáhnout« do vlastních zásob, aby potravinu celou zpracoval.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.