Záškolák se oběsil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Záškolák se oběsil

Chlapec se oběsil ze strachu? Dopis na rozloučenou nenechal.
Chlapec se oběsil ze strachu? Dopis na rozloučenou nenechal. (ilustrační foto ara)

Ve škrtící smyčce skončil v květnu 1969 život školáka (†15) z Českého Těšína na Karvinsku. Chlapec se v nestřeženém okamžiku doma oběsil. Veškerá pomoc byla po nalezení bezduchého těla už marná.

Vyšetřování neštěstí vedla bývalá severomoravská Veřejná bezpečnost. Jak její příslušníci zjistili, hoch už více než měsíc chodil za školu, zabývat a měl tudíž »na kontě« skoro dvě stovky neomluvených vyučovacích hodin. Jeho zdrcení rodiče o tom neměli nejmenší tušení, byli přesvědčeni, že syn řádně plní všechny své školní povinnosti. Informace ze školy je šokovala.

Ačkoli mladík nezanechal dopis na rozloučenou, dalo se předpokládat, že dobrovolně odešel ze světa kvůli strachu z rodičovského hněvu. Na jeho sebevraždě neměl nikdo další žádný podíl a nikdo nebyl trestně stíhán. „Veřejná bezpečnost ve svém sdělení varuje rodiče, že právě v tomto období před koncem školního roku se každoročně množí nerozvážné činy školáků, končící někdy až tragédií,“ poznamenal deník Rudé právo dne 30. května 1969 v souvislosti s českotěšínským neštěstím.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.