Zemanovi lékaři promluvili o jeho zdraví: Jak je na tom? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zemanovi lékaři promluvili o jeho zdraví: Jak je na tom?

Lékaři Petruželka (zleva), Kalaš a Holcát se včera dušovali, že je prezident v pořádku.
Lékaři Petruželka (zleva), Kalaš a Holcát se včera dušovali, že je prezident v pořádku. (Foto Aha! – J. Poláček, P. Ryšlink, ara)

Výrazně zhubl a to vyvolalo dohady. Prezident Miloš Zeman (73) ale změnu svého vzhledu přičítá dietě. A obhajovat se ho rozhodli včera i jeho lékaři na tiskové konferenci. 

Šéf lékařského konzilia a exministr zdravotnictví Martin Holcát ihned odsoudil ty, kteří spekulují, že by hlava státu měla rakovinu. „Rád bych se vyjádřil k jedné věci. K tomu, že o zdravotním stavu mluví řada lidí, kteří zaprvé nejsou vůbec lékaři, pohybují se v jiných sférách než v medicínské a informují o tom, co panu prezidentu je, jak se cítí a podobně,“ pronesl v sídle Strany práv občanů – je to mimo jiné také místo, kde se koncentruje podpora Zemanovi před páteční a sobotní volbou hlavy státu. Zeman obhajuje mandát.

Žádné známky nenašel

Kromě osobního lékaře Miloslava Kalaše, který řekl, že se Zemanovi mohutně zlepšila i cukrovka a je v podstatě v normálu, přišel i »speciální host«. Profesor onkologie Luboš Petruželka. Ten sice prezidenta podle všeho osobně nevyšetřil, nahlédl však do jeho lékařských zpráv. „Neposuzoval jsem ani nenavrhoval další vyšetření, protože to nebylo mým úkolem. A na základě kompletního prostudování a zhodnocení dokumentace ke dni provedených vyšetření můžu konstatovat, že jsem nenalezl žádné známky ve smyslu onkologického pohledu na přítomnost onkologického onemocnění,“ řekl opatrně. 

Dostal jen dobrozdání

Zeman, o jehož zdravotním stavu se spekuluje nejvíce poslední rok, tak dostal dobrozdání – avšak od »svých« lidí, kteří stáli před plachtou s logem »Zeman znovu 2018«. Všem drbům by přítrž učinila publikace detailní lékařské zprávy. Proti tomu by Zeman dle vlastních slov nic neměl, ale Holcát dal veřejnosti skrze stránky Hradu pouze prohlášení. V tom, jako obvykle, zaznělo, že je prezident vcelku zdráv, jen ho trápí neuropatie dolních končetin vlivem cukrovky. Tedy: nohy má málo citlivé, potřebuje hůlku a občas vrávorá...

Jak na tom je

O Zemanovo zdraví byl takříkajíc zájem, i když nebyl prezidentem. V době výkonu premiérské funkce například trpěl na ledvinové kameny, a byl kvůli tomu dokonce hospitalizován. Věčný boj také svádí s palcem levé nohy, známá je operace z roku 2012, ale prý jich bylo více. Také mu operovali šedý zákal a absolvoval stomatologický chirurgický zákrok. Krom toho je o prezidentovi republiky známo, že si rád zakouří i »přihne« a moc mu nechutná zelenina.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.