Nejen na Zemi dnes slavíme Silvestr! Na ISS kosmonauti každých 92 minut proletí do roku 2018! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nejen na Zemi dnes slavíme Silvestr! Na ISS kosmonauti každých 92 minut proletí do roku 2018!

Takhle vypadá kosmická vánoční výzdoba.
Takhle vypadá kosmická vánoční výzdoba. (Foto NASA, ara)

Tak jsme zase o rok starší, můžeme si říct už jen za několik málo hodin. A zatímco si na to šampaňským přiťukneme pouze jednou – o půlnoci, šest kosmonautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kteří kolem Země rotují po oběžné dráze, do roku 2018 vstoupí hned šestnáctkrát! 

Letí rychlostí blesku

Mezinárodní vesmírnou stanici v této chvíli obývá šest astronautů. Američané Joe Acaba a Mark Vande Hei a Rus Alexander Misurkin jsou na lodi už déle. Další tři členové posádky, Rus Anton Škaplerov, Američan Scott Tingle a Japonec Norišege Kanai na ISS dorazili v úterý 19. prosince. Všichni se na příchod nového roku moc těší. Vždyť do něj vkročí hned několikrát!

ISS letí rychlostí v průměru kolem 27 720 km/h., a tak naši planetu oběhne za pouhých 92 minut. Během silvestrovského dne tedy může pomyslnou hranici Nového roku překonat šestnáctkrát (při ideálních podmínkách až 17x, stanice totiž letí proti otáčení Země a nadbíhá i času). Kosmonauti tak zažijí 
16 západů i východů slunce. Pokud si ale myslíte, že dnes každou půlnoc náležitě oslaví, jste na omylu. Ve vesmíru totiž platí přísná pravidla.

Povoleny 
měli tři oslavy

Když například posádka ISS slavila příchod roku 2012, měla »přípitek« povolený jen třikrát: 
poprvé ve chvíli, kdy nastal Nový rok v Moskvě, podruhé, když odbila půlnoc v Houstonu, kde sídlí NASA, a potřetí podle greenwichského času (tedy hodinu po »naší« české půlnoci). Na bublinky ale mohli kosmonauti zapomenout, ve vesmíru je totiž alkohol zakázán.

Nový rok se tu slaví kaviárem, ovocem a zeleninou, ořechy a čokoládou. V kosmu se zkrátka abstinuje, ale za ten pohled na matičku Zemi to stojí... Plujete navíc vzduchem tak, jako když jste pod parou...

Viset hlavou dolů můžete i střízliví. A zdravice rodinám přes satelit má aspoň hlavu a patu a neblábolíte jako miliony alkoholem zmožených pozemšťanů nad novoročním ránem.

Jak to bude letos?

V podobném duchu se ponesou i letošní novoroční oslavy. Kosmonauti jim ale nevěnují takovou pozornost, jako vánočním svátkům. Nová posádka se totiž na lodi teprve zabydluje. A kromě toho má dost co na práci. Během čtyř měsíců, které ve vesmíru stráví, zapojí se celkem do 250 výzkumných projektů, a tak není vyloučeno, že i dnešní slavnostní den stráví pracovně.

VESMÍRNÁ HOSTINA: Je to velká nuda

Kvůli beztížnému stavu je kosmonautům z ISS sestavováno speciální menu. Zakázány jsou drobivé potraviny, nebo pokrmy, které se rychle kazí. S chlebem se posádka může rozloučit, zato různých pudinků, míchaných vajec či zeleninových ragú si za dobu svého pobytu užije ažaž! Na vesmírné stanici také bývá zvykem, že s sebou každý člen posádky přinese několik specialit ze své země. Nedávno tak prý kosmonauty příjemně překvapilo třeba italské tiramisu. A s příchodem Kanaie se současná posádka jistě může těšit na dobroty asijské kuchyně.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.