Dispečerka pražské záchranky Hanka (53): 30 let bojuje o lidské životy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dispečerka pražské záchranky Hanka (53): 30 let bojuje o lidské životy!

Fotografie
Fotografie (internal)

Sebevraždy, úrazy, smrt... Za 30 let služby na dispečinku pražské záchranky už zažila ledacos. Záchranářka Hana Kónyová (53) přesto svoji práci miluje. Služba ji čeká i poslední den v roce.

ráce na záchrance byla pro vystudovanou zdravotní sestru snem. „Chtěla jsem jezdit v sanitce za pacienty a být u těch případů hned na začátku. Nakonec se mi přání vyplnilo, i když trochu jinak, než původně chtěla. Přesto jsem, šťastná,“ přiznává Hanka.

Smrt na telefonu

Jsou ale věci, s nimiž se prý i po letech služby člověk vyrovnává jen velmi těžko. „Pokusy dětí o sebevraždu, drogy, úrazy, to všechno je moc smutné. Nejhorší jsou však případy, které končí smrtí. Když vám během hovoru zemře volající, zanechá to ve vás pocit, na který se nedá zapomenout. Když pak ale přijde úspěšně zvládnutý porod zdravého miminka, je to ten nejkrásnější moment,“ vyznává se záchranářka.

Večer s rodinou

Hanka si letos na Silvestra odslouží denní směnu a bude pospíchat za rodinou. Je ráda, protože ten největší silvestrovský frmol začíná pro záchranáře až po půlnoci. „Nejsem ten typ, který by šel někam slavit. Ráda strávím večer v kruhu svých nejbližších,“ říká máma Petra (30) a Petry (28), která se za pár dní stane babičkou.

Poděkování jen málokdy

„Lidé mají zafixováno, že za záchranu života vděčí doktorům z nemocnic nebo posádkám sanitek. Nám z dispečinku děkují opravdu málokdy, takže je to spíš taková »neviditelná« práce,“ říká Hanka. Spousta věcí se podle ní za ta léta změnilo. „Když jsem v roce 1987 nastupovala, museli jsme v rychlosti vypisovat údaje na malé papírky, které jsme na pásu posílali na takzvaný »říďák«, kde se rozdělovaly sanitkám. Dnes je vše digitalizované, máme mobilní telefony, pagery, počítače, GPS. Na obrazovkách pak můžeme sledovat, která sanitka je k případu nejblíž,“ vysvětluje.

Jak si zapamatovat čísla tísňového volání?

Jednotné tísňové volání – 112
Takzvaná stodvanáctka je jednoduchým početním příkladem: 1+1=2. Toto číslo platí v celé Evropě.

Hasiči –150
Poslední číslice u hasičů je »0« - připomíná stočenou hadici k hašení (nebo rybník)

Záchranná služba – 155
Poslední číslice u záchranky je »5« - připomíná invalidní vozík

Policie ČR – 158
Poslední číslice u policie je »8« - připomíná policejní pouta

Městská policie – 156
Poslední číslice u městské policie je »6« – připomíná blok na vypisování pokut

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.