Ohnivý Silvestr v Křečanech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Ohnivý Silvestr v Křečanech

Stodola lehla popelem v posledních hodinách roku 1964.
Stodola lehla popelem v posledních hodinách roku 1964. (Ilustrační foto ara)

Obyvatelé vísky Staré Křečany na Děčínsku prožili Silvestra roku 1964 nechtěně místo tancovačky nebo u televizních obrazovek marným hašením požáru. V jejich obci totiž shořela stodola.

Budova patřila místnímu státnímu statku, a ač se požárníci včetně řady dobrovolníků snažili, seč mohli, lehla popelem. Od počátku měli vyšetřovatelé požárního sboru i kriminální služby Veřejné bezpečnosti podezření, že oheň nevznikl nešťastnou náhodou, nýbrž že byl založen úmyslně. Expertízy toto podezření skutečně potvrdily. Od té chvíle kriminalisté začali hledat neznámého žháře. A jejich úsilí rychle přineslo úspěch. K velkému překvapení občanů Starých Křečan detektivové zatkli jejich nenápadného souseda J. J. Ten nejprve zapíral. Nakonec se však k činu, kterým zkazil celé vsi silvestrovské oslavy i příchod nového roku 1965, přiznal. Jako důvod uvedl, že si přál vidět »v malé vsi pořádný oheň«. Celkovou škodu vyčíslili znalci na částku 338 tisíc tehdejších korun. Tu musel J. J., kterého okresní soud v Děčíně poslal na deset let do kriminálu, podle rozsudku postupně splácet.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.