Andělovi Páně požehnal i kardinál! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Andělovi Páně požehnal i kardinál!

Anděl Páně 2 Hledání kouzelného jablka zamotalo hlavu nejen andělu Petronelovi Ivanu Trojanovi (53) a čertu Uriášovi Jiřímu Dvořákovi (50), ale i rekvizitářům. Na natáčení museli sehnat např. 750 kilo jablek.
Anděl Páně 2 Hledání kouzelného jablka zamotalo hlavu nejen andělu Petronelovi Ivanu Trojanovi (53) a čertu Uriášovi Jiřímu Dvořákovi (50), ale i rekvizitářům. Na natáčení museli sehnat např. 750 kilo jablek. (Foto Aha! – David Malík a archiv ČT)

Vánoční šlágr, který přikoval na Štědrý den k obrazovkám České televize neuvěřitelné tři miliony diváků. To byla televizní premiéra pohádky Anděl Páně 2 režiséra Jiřího Stracha (44). A nebyl to jediný trumf veřejnoprávní televize. Její vánoční pohádky prostě letí!

Anděl Páně 2 se na Štědrý den stal nejsledovanější pohádkou za posledních šestnáct let. Večer po rozbalování dárků (nebo před ním) se na ni dívalo 3 047 000 diváků. Překonat hranici tří milionů se přitom naposledy povedlo v roce 2001 Troškově pohádce Princezna ze mlejna 2.

„Všichni se teď ptají, proč je Anděl Páně 2 tak úspěšný... No víte, byl točen s požehnáním našich zemských patronů a Panny Marie,“ prozradil na sociální síti režisér Strach. A pochlubil se i vlastnoručně psaným vzkazem od kardinála Dominika Duky (74) z roku 2015, když se pohádka začala natáčet. Anděl Páně 2 ale nebyl jediný úspěch pro Českou televizi. Svými pohádkami obsadila během vánočních svátků prvních pět míst v žebříčku sledovanosti. Z režisérů dvakrát zabodoval Jiří Strach (kromě zlata bral i bronz za Anděla Páně 1), dvakrát Karel Janák (Nejlepší přítel, Dvanáct měsíčků) a jednou Václav Vorlíček (87) s nesmrtelnou klasikou Tři oříšky pro Popelku. Přesně 44 let stará pohádka letos získala »bramborovou« medaili. Nejsledovanější sváteční pořady

1. místo Anděl Páně 2 ČT1 3 047 000 diváků
2. místo Nejlepší přítel ČT1 2 353 000 diváků
3. místo Anděl Páně ČT1 2 302 000 diváků
4. místo Tři oříšky pro Popelku ČT1 1 632 000 diváků
5. místo Dvanáct měsíčků ČT1 1 559 000 diváků

Režisér Karel Janák: Pohádky zrají časem!

Jedinou letošní novinkou byl Nejlepší přítel, který se vysílal na Boží hod. „Je velmi těžké se srovnávat se starými pohádkami, protože ty časem zrají jako víno,“ říká jeho režisér Karel Janák (47). „Kdyby v době Tří oříšků pro Popelku byli filmoví kritici jako dnes, asi by si na ní taky smlsli. Ale tím, že jsme ji všichni viděli už tolikrát, tak nám přirostla k srdci. A také svou roli hraje nostalgie,“ míní Janák. Zároveň ale připouští, že dříve se točilo pečlivěji. „Měli jste více času na přípravu i samotné natáčení a všichni se tomu věnovali naplno. Teď má každý spoustu jiných kšeftů,“ posteskl si režisér. Přesto doufá, že i dnešní pohádky budou časem stejně oblíbené jako Popelka a spol.

Zařízli Slíbenou princeznu

Česká televize si letošním triumfem napravila reputaci z loňského roku, kdy se na ni snesla vlna kritiky kvůli pohádce Slíbená princezna. V novém zpracování Zlatovlásky totiž princezny vypadaly a chovaly se jako prostitutky, piráti pálili z kulometů a siamská dvojčata byla drasticky rozseknutá mečem. Přestože ji loni vidělo 1 899 000 diváků, Česká televize ji letos raději vůbec nevysílala! „Pohádky se nasazují tak, aby zapadly do celkové plánované skladby programu a rozhodně neplatí, že se musí každý rok odvysílat všechny,“ sdělila Aha! mluvčí ČT Karolína Blinková.

Jiří Strach o natáčení Anděl Páně 2:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.