Ježíšek na mnoho způsobů: V Indii zdobí palmy, v Mexiku rozbíjejí hvězdy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Ježíšek na mnoho způsobů: V Indii zdobí palmy, v Mexiku rozbíjejí hvězdy

Vánoční oslavy probíhají po celém světě jinak.
Vánoční oslavy probíhají po celém světě jinak. (profimedia.cz)

Vánoční oslavy probíhají po celém světě jinak. Někde se města obléknou do svítivě růžového hábitu, jinde šplhá Santa Claus po palmě. Jedno však mají všude společné. Jsou to chvíle klidu, lásky a rodinné pohody.

O Vánocích jsme si povídali se zaměstnanci jedné společnosti v Praze, kde pracuje více než 70 různých národností. Svátky tu tak budou mít vskutku pestré. Ježíšek tu totiž nebojuje jen se Santa Clausem, ale třeba i s exotickou Shaktah Babah.

Mexiko: Dlouhý týden plný veselí

Vánoce tu většinou začínají týden před Štědrým dnem. Obyvatelé jedné ulice či městské čtvrti společně nacvičí divadelní představení o tom, jak Josef s těhotnou Marií hledali přístřeší, a každý den jej zahrají v jedné domácnosti. Rodina, kterou procesí navštíví, pak má za úkol herce pohostit. Většinou jim připraví thales, kukuřičné knedlíky plněné masem či fazolemi. Děti pak poslepu rozbíjí piñatu, což je hliněná nádoba ve tvaru hvězdy ozdobená peřím a papírovými fáborky, které symbolizují sedm lidských hříchů. Je naplněná sladkostmi, které děti mohou po rozbití nádoby sníst. Vánoční stromečky tu většinou nemají. Namísto toho se v Mexiku zdobí palmy. „A 24. prosinec je ve znamení návštěv,“ říká Hugo Lopez (30). „Večer se nejužší rodina sejde u betléma a symbolicky uloží Ježíška do jesliček. Pak se obchází příbuzenstvo. U každého chvíli zůstaneme, ochutnáme něco dobrého a jdeme zase dál.“ K rozbalování dárků, které nosí Santa Claus, se tak děti dostanou až okolo půlnoci. Vánoční veselí pokračuje i následující den, kdy se rodina opět schází, obdivuje dárečky a dojídá zbytky ze Štědrého dne.

Indie: Města v růžové

Vánoce v Indii slaví pouze křesťané, kteří žijí jen v určitých částech země. Jehličnany byste tady hledali marně, proto Indové zdobí nejčastěji mangovníky či banánovníky. „Kromě toho lidé umisťují na střechy svých domů malé hliněné lampy,“ říká Ramya Hendrych (35). „Ve městech se rozsvěcí světýlka až zhruba týden před Vánocemi, většinou jsou ve tvaru lampionů. Převládají tu pestrobarevné, většinou růžové ozdoby.“ Dárky dětem nosí Christmas Baba, v překladu starý vánoční muž, který přijíždí na voze taženým koňmi. A na čem si tu o Vánocích pochutnávají? Na štědrovečerní tabuli nechybí pečený krocan či kuře a kopa zeleniny. A namísto našeho cukroví v Indii mlsají třeba dodol – kokos a kešu v karamelu.

Ázerbájdžán: Dárky na poslední chvíli

Stejně jako v Indii, i v Ázerbájdžánu se Vánoce slaví jen v křesťanských rodinách. Zdobí se vánoční stromeček, který je ale většinou umělý. Dárky tu rozdává Shaktah Babah 25. prosince. Děti však píší svá přání teprve 24. prosince večer, a tak mají rodiče jen jedinou noc na to, aby sehnali všechno, co si jejich ratolesti přejí. „Pro nekřesťanské rodiny, kterých je u nás většina, je největším svátkem oslava konce roku,“ říká Nargiz Azimova (34). „To se také schází celá rodina. Všichni spolu zdobí novoroční stromeček, připravují slavnostní půlnoci si připíjí šampaňským.“

Velká Británie: Vánoce o den později

V Anglii velmi dbají na vánoční výzdobu a kromě interiérů si mnozí Britové zkrášlují i zahradu. 24. prosince si děti večer pověsí na krb punčochu, v níž druhý den ráno najdou dárky. Nosí je Father Christmas (neboli Otec Vánoc). Pak se rodina sejde u slavnostního oběda. Podává se pečený krocan s bramborem a brusinkovou omáčkou a tradiční vánoční puding z kandovaného ovoce a vajec. „Než se pustíme do hodování, rozlamujeme vánoční tuby, které jsou naplněné různými cetkami a mincemi. Po obědě sledujeme v televizi projev královny a pohádky,“ vysvětluje Mark Pierce (34), který v Setkání s cizinci umožnila Česku žije už 10 let, a přesto nedá na britské Vánoce dopustit.

Rumunsko: Ve znamení jídla

Oslavy v Rumunsku začínají zhruba dva týdny před Štědrým dnem, a to trochu netradičně – zabijačkou. 24. prosince vpodvečer pak děti se svými rodiči chodí po okolních domácnostech a zpívají koledy. Za to většinou dostanou nějakou sladkou odměnu nebo ovoce. Tím hlavním svátečním dnem je opět 25. prosinec. Muži s dětmi zdobí stromeček a ženy už od rána připravují slavnostní večeři, která musí být opravdu opulentní. „Večeře trvá klidně až do půlnoci,“ směje se Iolana Sucala (33) a dodává, že o Vánocích v Rumunsku nejčastěji jedí vepřové maso a ryby. Oblíbené jsou také sarmale, závitky ze zelných listů plněné rýží a mletým masem. „Po večeři maminky nachystají pod stromeček dárky. Ty pak celá rodina společně rozbaluje.“ Děti však věří, že jim dárečky nosí Moş Crăciun, vousatý mužík podobný Santa Clausovi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.