Vědci v čele s Hawkingem v akci: Je to sonda mimozemštanů? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vědci v čele s Hawkingem v akci: Je to sonda mimozemštanů?

Fotografie
Fotografie (internal)

Vesmírné těleso z jiné sluneční soustavy, které během podzimu proletělo kolem Země, nedá vědcům spát. Podivný asteroid ve tvaru doutníku dostal jméno Oumuamua a experti v čele s geniálním fyzikem Stephenem Hawkingem (75) teď zjišťují, zda to nebyla mimozemská sonda.

Asteroid Oumuamua (havajský výraz pro posla) byl objeven 19. října teleskopem Pan-STARRS 1 na Havaji. Že k Zemi nepřiletěl z naší Sluneční soustavy, vědci vyčetli z jeho nezvyklé oběžné dráhy.

3834598:gallery:true:true

Původ nejistý

Cílem astronomů je proto vypátrat, jestli na něm nejsou nějaké známky z jiných civilizací, nebo zda neobsahuje informace o jiných formách života.

„Pravděpodobně je přírodního původu, ale protože je tak zvláštní, tak bychom ho rádi zkontrolovali a zjistili, jestli má nějaké známky umělého původu,“ vysvětlil profesor astronomie Avi Loeb z Harvardovy univerzity. Kvůli tomu si asteroid »poslechne« Green Bank, jeden z největších teleskopů světa, který se nachází v americké Západní Virginii.
Poslech radiových signálů bude probíhat ve čtyřech rádiových pásmech po dobu deseti hodin. „I kdybychom tam našli třeba jen signály artefaktu, který tam zůstal, aniž bychom narazili na stopy života, byl by to největší úspěch mého života. Jedná se o jednu z nejdůležitějších otázek vědy, možná dokonce tu nejdůležitější – jsme sami?“ dodal Loeb.

S pátráním ale mají věci napilno. V dosahu pozemských teleskopů totiž bude Oumuamua už jen několik dní.

3834600:gallery:true:true

Posel ve tvaru doutníku

Vědce fascinuje i nezvyklý tvar vesmírného tělesa. Je totiž 10x delší než široký (400 x 40 m), což by dle expertů odpovídalo tvaru mezihvězdné kosmické lodě. „Stále se nedokážeme shodnout, jakého by mohl být původu. Z toho důvodu je připraven soukromý projekt Breakthrough Listen, který je zaměřený na pátrání po mimozemské inteligenci. Ten prověří možnost, jestli mohl být Oumuamua mimozemský artefakt,“ píše se v prohlášení projektu, za jehož vznikem před dvěma lety stál mj. i Stephen Hawking.

NASA dnes odhalí velký objev

Velká očekávání mají fanoušci mimozemských civilizací i po oznámení Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA), který na dnešek slibuje odhalení velkého objevu. Vděčí za něj prý sondě Kepler, která už osm let hledá exoplanety, a umělé inteligenci Googlu. Tisková konference začne v 19:00 našeho času (13.00 EST).

3834601:gallery:true:true

Astronom Tichý: Za jeho tvar můžou srážky

A jak asteroid ke svému neobvyklému tvaru přišel? „Na své cestě mohl prolétat oblastmi s větší hustotou objektů a daný tvar může být následkem srážek s nimi,“ řekl Aha! astronom Miloš Tichý z Observatoře Kleť.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.