Křesadlová a Chramostová: Nečekané spojení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Křesadlová a Chramostová: Nečekané spojení!

Obě dámy živil stejný koníček!
Obě dámy živil stejný koníček! (David Kundrát)

Obě herečky, přesto se dokázaly uživit i rukama. Náhoda či osud přitom chtěly, že se obě dámy zamilovaly do stejného výrobního oboru.

Někdejší hvězda divadla Semafor Věra Křesadlová (73) studovala výtvarnictví a tak nebyl problém vyměnit mikrofon za práci vlastních ruček. Herečka se dodnes coby jediná zaměstnankyně své dílničky živí výrobou a navrhováním lampiček ve stylu Tiffany. „Ceny se pohybují většinou tak kolem 3500 korun. Nejdražší moje lampa stála asi 12 tisíc. Je to různé, záleží na velikosti a složení sklíček, na tom, z kolika dílů ji vyrábíte a kolik je na té lampě práce. Většinou je ta práce dražší než materiál,“ popsala svůj "koníček" Křesadlová na webu Aha.cz. Výrobky ovšem nekončí jen v anonymních obývácích: „Tak určitě v Obecním domě, kde svítí ve francouzské restauraci můj leknín na baru. Pokaždé, když jdu kolem, koukám skrz sklo a mám radost, protože leknín stále svítí.“

A za normalizace se výrobou lamp kupodivu živila i režimu nepohodlná Vlasta Chramostová (91)! Ty spolu s partnerem Stanislavem Milotou (84) vyráběly na severočeské chatě. „Naše chalupa stojí za Novým Borem, který proslavili skláři. Za městem vznikla skládka, kam po desetiletí vyváželi zmetky. Chodívali jsme na ni a vybírali si spodky našich lamp. Standa na ně svařoval konstrukci. Já šila širmy (stínítka-pozn. red.) a dělala, co bylo potřeba. Měli jsme slogan: S firmou MICHR - Licht ist sicher! Disent, ale i nedisent má od nás světla. Živila nás. Dostali je i VaculíkHavel," popsala náplň své tehdejší činnosti paní Vlasta na webu Novinky.cz.

 

 

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.