Zřícený most v Praze - Firma, která dělala rekonstrukci: »Jak to, že to spadlo?!« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zřícený most v Praze - Firma, která dělala rekonstrukci: »Jak to, že to spadlo?!«

Do lávky zatékalo, a proto spadla!
Do lávky zatékalo, a proto spadla! (Foto Aha! – Alexandr Malachovský, Jan Doležal, BM Construction)

Do lávky zatékalo, a proto spadla! To si myslí odborníci o neštěstí, které se stalo v sobotu v Praze. Kvůli pádu lávky pro pěší se zranili čtyři lidé. Jen zázrakem nikdo nezemřel...

Stavba potřebovala speciální zabezpečení, aby se nezničila. „Daleko důležitější než údržba je, aby se k ocelovým lanům nedostala voda. Problém by mohl být, kdyby se tam také solilo. To by pak nosná lana zkorodovala,“ řekl Aha! projektant lávky Jiří Stráský (71).

Zatékalo do ní

Zabránit zatéhání vody se ale nedařilo. Nosná lana byla totiž skutečně dost zrezlá! Do lávky zatékalo a musela být kvůli tomu před téměř pěti lety opravena. „Hydroizolace na lávce jevila nějaké znaky poruch, takže kvůli tomu bylo přistoupeno k tomu, aby se opravila a fungovala bezchybně,“ řekl Michal Pánek, šéf firmy BM Construction, jež měla opravu na starost.

Oprava izolace

Šéf stavební firmy také popsal, co dělníci na lávce dělali: „Opravovali jsme pochozí vrstvu mostovky, aby do té lávky nezatékalo. Odstranila se nesoudržná plocha, která na mostovce byla a udělala se nová hydroizolace, aby neteklo mezi jednotlivé segmenty. To byl v podstatě účel celé té opravy,“ řekl Pánek, jehož firma má k dispozici i fotky, kde jsou odhalená zrezlá lana vidět.

Odborníci: Porušily se nosná lana?!

Jak to vidí odborník z ČVUT? „Podle mého názoru se porušily hlavní nosné kabely, které nesly tu mostovku a tím, když došlo k prasknutí možná několika lan, tak se to celé zřítilo, protože došlo k přemáhání těch zbylých kabelů,“ řekl Vladislav Hrdoušek z ČVUT. Podle něj je problém, že se visutá konstrukce takové lávky pořád trochu hýbe, a tím se na ní mírně rozevírají spáry.

„Je velmi obtížné utěsnit to tak, aby tam nešla vzdušná vlhkost,“ řekl odborník. Podle něj se mělo kontrolovat několik věcí. „Pevnost betonu, zda se nerozpadá a drží. A pak, jestli do té konstrukce nezatéká, čili to je otázka izolace,“ řekl Hrdoušek, který uznal, že se ale takové věci špatně kontrolují.

Stejná lávka je i v Nymburce: Zřítí se do Labe?

Jen se lidé v Nymburce dověděli o pádu lávky v Praze-Troji, na jejímž konci jsou čtyři zranění, nastala panika. Ve městě mají totiž téměř stejný most pro pěší, od téhož projektanta a se stejnou konstrukcí.

Lávka, po které projdou denně stovky lidí, spojuje centrum Nymburka se čtvrtí Zálabí. „Od rána volají spoluobčané na radnici a ptají se, jestli se mají bát. Nemusejí, naše lávka není v kritickém stavu,“ potvrdil Aha! starosta Pavel Fojtík (42, STAN). Mezi lávkou v Nymburce a v Praze-Troji je podle něj rozdíl. „Ta trojská byla při záplavýách v roc e 2002 pod vodou a byl do ní zaseknutý kontejner s odpadem. To se mohlo projevit na jejím technickém stavu,“ míní starosta.

Stav nymburského mostu pro pěší začnou i přesto tento týden zkoumat odborníci. „Musíme znát co nejdříve jejich názor, abychom mohli veřejnost, že obavy nejsou na místě,“ dodal Fojtík.

Pontonová náhrada?

Na místě zřícené lávky bymohl na jaře dočasně vzniknout pontonový most. Podle náměstek primátorky Petra Dolínka (ČSSD) je to nejrychlejší způsob, jak zajistit spojení mezi Císařským ostrovem a Trojou.

Prověří 110 staveb

Kvůli pádu nyní Praha prověří další mosty a lávky v metropoli. Radnice poslala odborníky prozkoumat třeba stav Lanového mostu na Jižní spojce, který je ve špatném stavu. Přednostně bude prověřeno 110 staveb.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.