Betlémy v Betlémské kapli: 154 Ježíšků v podzemí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Betlémy v Betlémské kapli: 154 Ježíšků v podzemí!

Božena Němcová a dobrá hospodyňka, co přes pírko skočí.
Božena Němcová a dobrá hospodyňka, co přes pírko skočí. (Foto Aha! – Tonda Tran)

Ještě na vás nedolehla vánoční atmosféra? Pak byste měli vyrazit do podzemí Betlémské kaple v Praze. Klid, vůně perníku a nálada babiččiny kuchyně zavedou dospělé do šťastných vzpomínek a nadchnou i děti.

Na letošní 38. výstavě mohou návštěvníci obdivovat 154 betlémů a tedy i Ježíšků z nejrůznějších materiálů. Jsou jak ze dřeva, keramiky, tak z perníku, modrotisku, chleba, šustí, skla. Milovníci kuriozit ocení roztančený betlém cikánský nebo Krušnohorský zvířátkový.

Někteří autoři tradici dodávají moderního ducha. „V díle řezbářky Dagmar Koverdinské můžeme například sledovat zajímavý příběh, kdy Marie nad Ježíškem laškuje s Josefem, jako by mu říkala, podívej, jakého máme krásného kluka. Josef zase jako by říkal, hochu, hochu, jak to s tebou dopadne. A celé to s potměšilým výrazem sleduje oslík,“ upozorňuje za organizátory Blahoslav Lukavec.

Nejen betlémy

Když se návštěvníci nabaží betlémů, mohou se ponořit do tajů vaření v dýmné místnosti, černé kuchyni či kuchyni prababiček. Součástí expozice je i historie svícení a svítidel.

Kdy a za kolik?

Kdy: výstava potrvá do 2. ledna a je otevřena denně od 9 do 18 hodin, na Štědrý den a na Silvestra od 9 do 14 hodin, 25. 12. a na Nový rok od 13 do 18 hodin.
Vstupné: dospělí 80 Kč, děti a důchodci 40 Kč.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.