Jak si v zimě ošetřit obuv domáckými prostředky: Užitek za pár korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jak si v zimě ošetřit obuv domáckými prostředky: Užitek za pár korun!

Jak si v zimě ošetřit obuv domáckými prostředky?!
Jak si v zimě ošetřit obuv domáckými prostředky?! (istock.com)

Takový krém na boty, impregnační nástřiky nebo jiné přípravky na čištění bot zná každý. A každý také ví, že nejsou zrovna laciné. Pojďme se proto podívat na to, jak při čištění a udržování svých bot v zimě postupovali naši dědové. Takové znalosti se vždycky vyplatí a co hlavního – přípravky k nim máme většinou doma na dosah ruky.

Zatracená sůl!

Mapy z posypové soli, kterou silničáři mírní účinky náledí nebo odstraňují sníh z vozovek, hyzdí boty dlouhou dobu a někdy se ani nedají odstranit klasickými prostředky. Nám k tomu bude stačit ocet s vodou, smíchaný v poměru 1:1 (při silném znečistění tři díly octa na díl vody).

Zapomenutá emulze

I hodně upatlané boty, se kterými už kartáč nic neudělá, uvedeme do takřka původního stavu emulzí. Stačí smíchat v uzavíratelné lahvičce sezamový olej (může být i olivový) s citronem v poměru 1:1, pořádně protřepat a nechat dvě – tři hodiny odstát. Před použitím lehce protřepeme a klůckem naneseme na koženou obuv. Bude zas jako nová.

Pecky a papír

Kdysi se na vesnici na zimu šetřily pecky z třešní (z čerstvého ovoce i kompotů) a starý papír. Obojí v zimě posloužilo jako ideální prostředek k vysoušení promočených bot. Pecky se nejprve pořádně rozpálili v troubě a horké nasypaly do mokrých bot, totéž (jen bez použití trouby) se udělalo s papírem. Boty do rána spolehlivě vyschly, držely tvar a nepraskaly.

Hadřík s mýdlem

K vyčištění bot postačí i namydlený kousek hadříku. Když je jím očistíme, špína neuvěřitelně rychle zmizí.

Včelí vosk

Zatímco po včelím medu je sháňka, vosk z úlů je dodnes mnohdy chápán jako lepší odpad. Někteří včelaři ho dokonce vyhazují. Je to škoda, protože vosk stačí lehce nahřát třeba v čisté plechovce od paštiky, a vetřít ho do boty. Pokud to uděláme opakovaně, bota spolehlivě odolá i té největší vlhkosti, stane se nepromokavou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.