Jak si v zimě ošetřit obuv domáckými prostředky: Užitek za pár korun!
Takový krém na boty, impregnační nástřiky nebo jiné přípravky na čištění bot zná každý. A každý také ví, že nejsou zrovna laciné. Pojďme se proto podívat na to, jak při čištění a udržování svých bot v zimě postupovali naši dědové. Takové znalosti se vždycky vyplatí a co hlavního – přípravky k nim máme většinou doma na dosah ruky.
Zatracená sůl!
Mapy z posypové soli, kterou silničáři mírní účinky náledí nebo odstraňují sníh z vozovek, hyzdí boty dlouhou dobu a někdy se ani nedají odstranit klasickými prostředky. Nám k tomu bude stačit ocet s vodou, smíchaný v poměru 1:1 (při silném znečistění tři díly octa na díl vody).
Zapomenutá emulze
I hodně upatlané boty, se kterými už kartáč nic neudělá, uvedeme do takřka původního stavu emulzí. Stačí smíchat v uzavíratelné lahvičce sezamový olej (může být i olivový) s citronem v poměru 1:1, pořádně protřepat a nechat dvě – tři hodiny odstát. Před použitím lehce protřepeme a klůckem naneseme na koženou obuv. Bude zas jako nová.
Pecky a papír
Kdysi se na vesnici na zimu šetřily pecky z třešní (z čerstvého ovoce i kompotů) a starý papír. Obojí v zimě posloužilo jako ideální prostředek k vysoušení promočených bot. Pecky se nejprve pořádně rozpálili v troubě a horké nasypaly do mokrých bot, totéž (jen bez použití trouby) se udělalo s papírem. Boty do rána spolehlivě vyschly, držely tvar a nepraskaly.
Hadřík s mýdlem
K vyčištění bot postačí i namydlený kousek hadříku. Když je jím očistíme, špína neuvěřitelně rychle zmizí.
Včelí vosk
Zatímco po včelím medu je sháňka, vosk z úlů je dodnes mnohdy chápán jako lepší odpad. Někteří včelaři ho dokonce vyhazují. Je to škoda, protože vosk stačí lehce nahřát třeba v čisté plechovce od paštiky, a vetřít ho do boty. Pokud to uděláme opakovaně, bota spolehlivě odolá i té největší vlhkosti, stane se nepromokavou.