Psa zabila kančí choroba | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Psa zabila kančí choroba

 Po africkém moru může přijít od divokých prasat další nákaza.
Po africkém moru může přijít od divokých prasat další nákaza. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Už druhou potvrzenou psí oběť má u nás letos nemoc divočáků, tzv. pseudovzteklina. Zjistili ji veterináři u loveckého psa, který uhynul na Písecku.

S největší pravděpodobností se Aujeszkyho chorobou nakazil od divokého prasete při lovu. Veterináři nevylučují, že se nákaza může rozšířit do chovu domácích a hospodářských zvířat. Hlavní prevencí je zamezit vniknutí divokých prasat do chovů. Majitelé psů by je také neměli nechat pobíhat v honitbách s možným výskytem divočáků. Riskantní je pro ně především kontakt s krví a vývrhy prasat či s jejich syrovým nebo nedostatečně upraveným masem. Pro člověka není nemoc nebezpečná.

Stejně tak africký mor prasat, se kterým bojují na Zlínsku veterináři a myslivci. Jeho nebezpečí spočívá v tom, že se rozšíří po republice a ohrozí chov domácích prasat. V Česku se objevil historicky poprvé.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.