Dušan Luczy (76) »obsluhoval« Václava Havla (†75): Teď ho dusí CHOPN! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Dušan Luczy (76) »obsluhoval« Václava Havla (†75): Teď ho dusí CHOPN!

Dušan Luczy musí každý druhý den inhalovat léky.
Dušan Luczy musí každý druhý den inhalovat léky. (Foto Aha! – Michal Protivanský)

Dušan Luczy (76) vedl zajímavý život, organizoval recepce na Pražském hradě a vášnivě sportoval. Ale také kouřil.... A i když s cigaretami skoncoval, vybraly si na jeho zdraví svou daň. Plíce mu ničí záludná nemoc jmeném CHOPN.

Dušan Luczy, pod jehož vedením v devadesátých letech obsluhovali číšníci dokonce i Václava Havla, má devět vnoučat. Těšil se, jak se jim bude v důchodu věnovat. Dokonce přestal po třiceti letech i kouřit.

„Pak jsem ale dostal chřipku a skončilo to plicní embolií,“ vzpomíná Dušan Luczy. Lékaři ho zachránili, ale od té doby se začal zadýchávat. Plicní lékařka zjistila, že jeho plíce ničí CHOPN, tedy chronická plicní obstrukční choroba. Jde o nemoc, kterou trpí zejména kuřáci. Plicní sklípky choroba »rozežírá«. Každý druhý den musí Dušan Luczy inhalovat léky. „Bohužel se nemoc pomalu zhoršuje.

Zadýchávám se, i když si třeba zavazuju tkaničky. Pokud jdu do kopce, musím si dát i tři přestávky,“ popisuje Luczy. Dobře ale ví, že by mohlo být i mnohem hůře. Bez léčby by už možná nemohl dýchat sám a potřeboval by přístroj s kyslíkem.

Čím dříve, tím lépe

Při onemocnění CHOPN je klíčové přijít k lékaři včas. „My víme, že padesát procent kuřáků dostane CHOPN. Chceme, aby přicházeli do ordinací včas, když jim můžeme pomoci,“ říká pneumolog Vladimír Koblížek z plicní kliniky v Hradci Králové. Na tuto plicní nemoc v Česku ročně zemře přes 3500 lidí.

Zadýcháváte se? Otestujte se!

Pacientská organizace pravidelně pořádá den otevřených dveří v ambulancích plicních lékařů. V celkem 80 ordinacích po celé republice si 22. listopadu budete moci na spirometru otestovat kondici vašich plic. Seznam míst najdete na stránkách www.copn.cz a www.pneumologie.cz. Loni lékaři zkontrolovali 851 lidí a patologické nálezy zjistili u sto dvaceti z nich.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.