Vánoční pečení: Plněné kokosky
POTŘEBUJETE: 3 bílky, 300 g práškového cukru, 100 g strouhaného kokosu, 1 polévkovou lžíci hrubé mouky, papír na pečení
Na těsto: 200 g hladké mouky, 80 g práškového cukru, 140 g rostlinného tuku, 1 žloutek, 100 g višňového džemu
Na čokoládový krém: 100 g hořké čokolády, 1 polévkovou lžíci medu, 1 polévkovou lžíci práškového cukru, 50 g másla
Na čokoládovou polevu: 100 g čokolády na vaření, 40 g ztuženého tuku
Bílky vyšleháme do polotuha a zašleháme cukr. Do husté pěny vmícháme kokos a lžíci mouky. Hmotou naplníme cukrářský pytlík a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme malé hrudky. Pečeme v troubě´20 minut při 160°C. To, že jsou hotové, poznáme tak, že se dají odlepit z papíru. Upečené kokosky necháme vystydnout.
Těsto: Mouku smícháme s cukrem, přidáme na kousky nakrájený studený tuk, žloutek a vymícháme těsto. Vložíme do mikrotenového sáčku a dáme na do chladu. Pak těsto rozválíme na 3 mm hrubý plát, vykrojíme kolečka dle velikosti kokosek a uložíme na plech. Ve vyhřáté troubě pečeme asi 8 minut při teplotě 180 °C.
Čokoládový krém: V horké lázni rozpustíme rozlámanou čokoládu, přidáme med a mícháme téměř do vychladnutí. Přidáme cukr, změklé máslo a vyšleháme na krém. Nastříkáme ho na vychladlé kolečko, doprostřed dáme trochu džemu a přikryjeme kokoskou. Po ztuhnutí namočíme spodní část v čokoládové polevě.
Další vánoční recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy i na webu.