Kolik toho recyklujeme? Co se děje s tříděným odpadem? 50 % plastů končí na skládce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kolik toho recyklujeme? Co se děje s tříděným odpadem? 50 % plastů končí na skládce!

Každý druhý plast končí na skládce!
Každý druhý plast končí na skládce! (Foto ČTK, ara)

Modrý kontejner je na papír, zelený na sklo a do žlutého patří plasty. Tuto základní ekologickou poučku se učí děti už na základních školách. Jenže to má jeden háček. Ne všechno, co vytřídíme, se recykluje. Až polovina plastů totiž končí na skládkách. A s uzavřením čínského trhu může být ještě hůř.

Na skládkách končí průměrně každý druhý plast, který se vyhodí. Podle ředitele Svazu průmyslu druhotných surovin Petra Šulce se jen necelá třetina plastů recykluje. „V Česku je poměr cca 32 % hmotnosti vytříděných plastů, který se materiálově využívá (recykluje), 18 % se využívá pro výrobu energie a nevyužitelný zbytek 50 % je dle údajů Eurostatu skládkován,“ uvedl pro Aha! Šulc.

S tím, že se nerecyklují všechny plasty, souhlasí i ministerstvo životního prostředí. Jejich čísla se ale od těch Šulcových rozcházejí. „V třídění odpadů – zejména plastů – a jejich recyklaci patříme k těm nejlepším v Evropě. Loni bylo recyklováno 59,2 % a celkově využito 72 % veškerých plastových obalů uvedených na trh v České republice,“ vysvětli mluvčí rezortu Marek Čihák. Podle toho, co uvádí ministerstvo, by skončilo na skládce 28 % plastů.

Čína řekla dost

S velkým problémem se bude potýkat celosvětový trh s plastovým odpademv budoucnu. Čína totiž zakázala jeho dovoz do země. „V minulém roce byla Čína dovozcem 56 % hmotnosti veškerého globálně obchodovaného plastového odpadu. Celkem bylo obchodováno téměř 15 milionů tun,“ popsal Šulc, jak důležitá byla role asijského tygra. Podle předsedy Svazu výkupců a zpracovatelů druhotných surovin Petra Millera ale velmoci došla trpělivost.

Odpadiště světa

„Nejde o nic jiného, než že Čína už nemá zájem stát se odpadištěm pro zbývající svět. Spíše odpad než druhotná surovina, jinými slovy, co se jinde kvůli přísným podmínkám neumělo nebo nevyplatilo recyklovat, se vyvezlo do Číny. Někdy legálně, ale také nelegálně. Odpad s minimální hodnotou zpracovala levná pracovní síla za podmínek v Evropě nemyslitelných. Jen tak bylo možné hovořit o ceně odpadu,“ komentoval Miller, proč se země rozhodla odpadkům zavřít hranice.

Co bude dál?

Podle Čiháka z ministerstva životního prostředí ale zatím není jasné, jaký dopad bude mít čínské rozhodnutí. „Parametry uvedeného zákazu dovozu určitých kategorií odpadů do Číny nejsou v současné době vůbec jasné. Na tyto informace je potřeba nahlížet jako na neoficiální a spekulativní, protože jednoznačné a konkrétní vyjádření ze strany čínské vlády dosud nezaznělo,“ sdělil mluvčí.

Řešením je nekombinovat

Řešením, jak zlepšit recyklaci plastů, by bylo podle Petra Šulce ze Svazu průmyslu druhotných surovin, kdyby výrobci změnili své postupy. „Výrobci obalů, kdy v Česku tvoří plastové obaly téměř ¾ obsahu žlutého kontejneru na plasty, by měli v rámci tzv. rozšířené odpovědnosti výrobce využívat převážně snadno a dobře recyklovatelné plasty a nekombinovat jejich druhy v jednom obalu,“ uvedl Šulc.

A dodává, že je nutné přehodnotit způsob, jak se nyní třídí. „Snaha o maximální výtěžnost vede ke sběru velké materiálové škály plastů, přitom pro další materiálovou recyklaci jsou vhodné plasty, tvořící cca 20 – 30 % obsahu kontejneru. Mělo by tedy dojít k diskusi, co třídit, jak třídit a co to bude stát,“ vysvětlil.

Podraží popelnice?

I když nebude odpad kam vyvážet, lidé zatím mohou zůstat v klidu. Podle mluvčího Marka Čiháka z ministerstva životního prostředí se čínská opatření Čechů nijak zásadně nedotknou. „Je otázkou, jaký a jestli vůbec nějaký přímý vliv by opatření ze strany Číny mělo na Českou republiku.

Pravděpodobně budou ze strany Číny sníženy maximální přípustné limity znečištění určitých skupin odpadů. Tuzemský systém třídění nejen komunálních odpadů, včetně plastů, je ale co do kvantity, tak i kvality plně funkční a obecně není s odbytem takto vytříděných surovin problém,“ uvedl mluvčí. Zdražování poplatků za popelnice se tak zatím nemusíme bát.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.