Michal David (57) v kostýmu: Vyměnil piáno za herectví? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Michal David (57) v kostýmu: Vyměnil piáno za herectví?

Michal David alias Michal Štancl
Michal David alias Michal Štancl (Foto Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, Pavel Machan, Marek Pátek, Alexandr Malachovský, ara)

Napsal další muzikál, ale hrát ho v něm neuvidíte. Pro čtenáře Nedělního Aha! ale Michal David (57) udělal výjimku. Před premiérou Muže se železnou maskou s námi šel do zákulisí Divadla Broadway, převlékl se do kostýmu mušketýra a na chvíli si zkusil, jaké to je stát jako herec na jevišti. A s kordem v ruce.

Za scénou bylo rušno. Na každém představení se totiž podílí sedmdesát lidí, o účinkující se stará osm kostymérek a maskérek. Není se čemu divit, protože kostýmů se šilo celkem 350! A nejdražší, který v roli krále Ludvíka XIV. oblékne David Gránský (25), vyšel na padesát tisíc korun. My ale chtěli Michala Davida vidět jako mušketýra, a tak si ho do parády vzaly dvě kostymérky a poskládaly mu model »na míru« od hereckých kolegů.

Sehnat košili a plášť nebyl problém, horší to ale bylo s kloboukem a botami. KOžené holiny totiž skladatel nemohl přetáhnout přes nárt a lýtko. Nakonec se ale našly jedny, které mu padly, od zpěváka Vojty Drahokoupila (22). Větší potíž ale byla s kloboukem. „Mám malou hlavu,“ hlásil hned hitmaker a měl pravdu – všechny mu totiž padaly do očí. Jeden menší se ale nakonec našel, od Václava Vydry. „Ještě že ten má taky malou hlavu,“ smál se David. Do ruky vzal kord a vyrazil pózovat na jeviště. Hercům pak málem vypadly oči – takhle autora muzikálu totiž ještě neviděli!

Chystá velký koncert

Michal David chystá další velký projekt. Už 23. listopadu vystoupí po boku světových hvězd! „Budu mít po roce velký koncert. Rozpustil jsem totiž kapelu a mám teď novou,“ svěřil David. Ve Foru Karlín zazpívá nejen on, ale i Gazebo, Den Harrow, Snap nebo skupina Opus. „To jsou velký hvězdy osmdesátek a devadesátek a všichni tam budou zpívat svoje hity,“ prozradil zpěvák.

Už jsem ležel s mušketýry v posteli...

Michale, jak jste se cítil v kostýmu mušketýra?

„Bylo to fajn! Je to pro mě příjemná změna, si něco takového jednou za čas vyzkoušet. Nic mě netáhlo ani netlačilo. Roman Šolc (kostýmní výtvarník – pozn.red.) to prostě umí! Samozřejmě vím, že dámy to mají horší, protože kostýmy se spodničkami už něco váží.“

V ruce jste měl i kord, zkoušel jste někdy šermovat?

„Jako kluci jsme si to zkoušeli. Ale vím, že kdybych chtěl, tak za týden či čtrnáct dní bych se asi nějaký fígle naučil, aby to vypadalo, že je to šerm. Ale musel bych se tomu věnovat.“

Stává se, že autoři v muzikálech i hrají. Nechystáte se vyzkoušet si to, třeba jako jeden z mušketýrů?

„To si nedovedu představit! Potřebuju mít svoji svobodu a volnost, mám to trošku jinak nastavený. Píšu, produkuju, mám koncerty. Časově bych nezvládal chodit do divadla na zkoušky. Nemohl bych si dovolit sebrat se a na týden odjet, jak jsem na to zvyklý. Hrozně by mě to omezovalo.“

A kdyby bylo nejhůř a potřebovali vás jako záskok?

„Musel bych tu roli dobře znát, jen tak bych tam nenaskočil. Dokonce se mi teď několikrát zdály takový hrůzný sny, že jsem za někoho rychle musel zastoupit a vůbec jsem nevěděl, co mám říkat! V tom snu jsem si vybavoval, jak to budu dělat, držel jsem scénář v ruce. Měl jsem už jít na scénu, a vůbec nic jsem nevěděl. Pak jsem se probudil úplně celý zpocený! (směje se) Není to úplně legrace. Musel bych si tu roli nazkoušet a pak bych swinga mohl dělat. A když by pak řekli: Hele, opravdu nikoho nemáme, teď musíš přijít, tak bych to asi dal."

Celý rozhovor si můžete přečíst v tištěném vydání nedělního deníku AHA!

Michal David o muzikálu Muž se železnou maskou.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.