Jiřice na Nymbursku: Kriminál bez bachařů a mříží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jiřice na Nymbursku: Kriminál bez bachařů a mříží!

V areálu je pět domů – čtyři pro trestance, jeden je administrativní budovou.
V areálu je pět domů – čtyři pro trestance, jeden je administrativní budovou. (Foto Aha! – Tonda Tran)

Chtějí snížit recidivu, návrat trestanců zpět za mříže. V Jiřicích na Nymbursku proto otevřeli fungl nový kriminál pro 32 vězňů za 30 milionů. 

Jde o tzv. otevřenou věznici, která má simulovat život na svobodě a připravovat vězně na život po propuštění. V každém ze čtyř domů (každý dispozičně 5+kk) bude bydlet osm muklů. Budou sami vstávat, vařit si, prát, chodit do práce.

„Denní režim nebude naprosto odlišný od běžného režimu ve vězení, máme zpracovaný vnitřní řád, kde je časový rozvrh dne. Vězni se budou podle tohoto časového řádu řídit sami, nikdo jim nebude říkat, že mají teď vstát, že mají jít teď na snídaní, teď do zaměstnání. To všechno bude na jejich odpovědnosti,“ řekl ředitel věznice Petr Suk, který doplnil, že jde o inspiraci z Norska, kde je recidiva vězňů asi 25 procent. Oproti tomu v Česku se do kriminálu vrací až 70 procent propuštěných.

Postavili si to sami...

Na postavení objektu mají podíl i sami vězni. Trvalo to čtyři měsíce a trestanci vyrobili například většinu nábytku. V areálu si v budoucnu vybudují i náměstí a okrasnou zahradu. Celý areál má připomínat život na vesnici.

Víte, že...

...v Jiřicích funguje i klasický kriminál pro 600 vězňů?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.