Dýně je výborná i k masu: Zkuste kuře s dýní a fenyklem!
POTŘEBUJETE: 1 kuře, 2 lžíce fenyklových semen, 1 stroužek česneku, 2 lžičky mleté sladké papriky, 50 g měkkého másla, 1 pomeranč, 3 snítky rozmarýnu, 1 kg dýně, 500 g fenyklu, 100 ml bílého vína, sůl, mletý pepř
PRACOVNÍ POSTUP: Semena fenyklu rozdrtíme v hmoždíři, přidáme nasekaný česnek, mletou papriku, sůl a pepř a spolu máslem vytvoříme hladkou pastu. Na prsou kuřete uvolníme kůži a vetřeme pod ni část máslové směsi, zbytkem pak potřeme povrch kuřete. Pomeranč omyjeme horkou vodou, nakrájíme na kousky a ty vložíme s rozmarýnem dovnitř kuřete. To dáme do pekáčku, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě na 180 °C 70 až 90 minut. Dýni oloupeme, vyjmeme semena a dužinu nakrájíme na velikost sousta. Fenykl omyjeme, osušíme a rozkrojíme na poloviny. Vyjmeme košťál a fenykl nakrájíme na kousky. Asi 10 až 15 minut před koncem pečení přidáme zeleninu ke kuřeti a podlijeme bílým vínem. Po upečení necháme kuře 10 minut odpočinout. Podáváme ho s pečivem nebo bramborovou přílohou.
Více dýňových receptů najdete v knize "Dokonalá dýně" nakladatelství Esence a samozřejmě i v tištěném Aha! pro ženy!