»Naganský expres« aparkoval: V Kunovicích už smontovali velkou část TU-154! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

»Naganský expres« aparkoval: V Kunovicích už smontovali velkou část TU-154!

Při upevňování stabilizátoru dělali nadšenci ve výšce 12 metrů.
Při upevňování stabilizátoru dělali nadšenci ve výšce 12 metrů. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Uplynul rok, kdy se podařil unikátní »Velký přelet« letounu TU-154 z Prahy do leteckého muzea v Kunovicích. Nadšenci již smontovali hlavní části a těší se, až letadlo budou moci zpřístupnit veřejnosti.

Letecké nadšence potěšilo město Kunovice. Radní totiž schválili záměr rozšířit plochu muzea, aby »Naganský expres« stál na důstojném místě. „Už se začíná budovat zpevněná plocha. Jakmile zamrzne, TU-154 tam přetáhneme,“ konstatoval Hrabec.
Montáž začala před rokem, jen co se trup a další části letadla ocitly na ploše kunovického aeroklubu. Největšími tahouny a vytrvalci jsou ředitel muzea Martin Hrabec (45), Josef Hajchel (45) a Marian Omelka (43). „Pomáhají nám nadšenci, kteří mají svoji práci a rodiny. Sem chodí každý den a vše dělají zadarmo,“ zdůraznil Martin. Chlapům již prošly rukama tisíce šroubků a nýtů.

Jistili se lany

K trupu za rok přibyly nejzásadnější prvky. „Finišují práce na ocasní části. Náročné bylo upevnění stabilizátoru ve výšce 12 metrů. Jistili jsme se lany. Šestkrát jsme ho sundávali. Až posedmé jsme trefili ten správný úhel,“ přiblížil Martin.

Přivezlo zlaté hochy z Nagana

TU-154 bylo vyrobeno v roce 1996 a bylo součástí naší vládní letky. Přepravovali se v něm prezidenti Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman, vojáci na zahraniční mise a v únoru 1998 přivezlo zlatý tým českých hokejistů z Nagana. Proto speciál dostal přezdívku »Naganský expres«.

Co Kunovické ještě čeká

* Montáže středního sání motoru č. 2.
* Montáže aerodynamických přechodů ocasní části a trupu.
* Montáže krytů nádrží centroplánu.
* Vybudování stání v muzeu a přesun.
* Připojení křídel.
* Oprava laku.
* Oprava audio video systému.
* Slavnostní zpřístupnění letounu pro veřejnost.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.