Dana Kolářová (71): Poprvé o smrti manžela! Dodýchal, když jsem ho držela za ruku... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Dana Kolářová (71): Poprvé o smrti manžela! Dodýchal, když jsem ho držela za ruku...

Do společnosti spolu Daniela a Jiří vyráželi málokdy.
Do společnosti spolu Daniela a Jiří vyráželi málokdy. (Robert Klejch, ara)

To, co má za sebou, by nechtěl prožívat nikdo. Daniela Kolářová (71) do posledního nadechnutí držela za ruku těžce nemocného manžela Jiřího Ornesta (†70), který zemřel letos v dubnu. Až po šesti měsících herečka promluvila o jeho smutném konci...

Herec a režisér překonal vážnou operaci srdce, embolii i ochrnutí. Loni na podzim ale přišla další rána – rakovina močového měchýře. „U mého muže nám lékaři řekli, že je to otázka několika měsíců. V tom okamžiku to neumíte vůbec zpracovat, zmohla jsem se pouze na prosbu o takovou medikaci, aby necítil žádnou bolest,“ vzpomíná Kolářová na nejsmutnější životní kapitolu.

Umíral doma

Dokázala se tomu ale postavit čelem.  Místo, aby nemocného muže umístila do sanatoria, pečovala o něho se starším synem Šimonem (42) až do úplného konce (o dva roky mladší Matěj byl v té době pracovně v Irsku). A neopouštěla ho ani ve vypjatých chvílích, kdy nemocemi deptaný Ornest nešel daleko pro ostřejší slovo. „Smáli jsme se docela hodně, ale někdy byl protivný, někdy hulákal, já jsem taky někdy hulákala,“ prozrazuje v rozhovoru pro Magazín MFDnes. Na jaře už na tom byl tak zle, že ho nemohla nechat přes noc ani doma samotného.

Do poslední chvíle spolu

Konec přišel začátkem dubna.  „V sobotu se naobědval. Pak usnul. V té době už byl na opiátech, bylo to proto logické. Ale v neděli ráno pořád spal a nebyl k probuzení,“ svěřuje se herečka. „Přišel Šimon a taky sestra a lékař z Cesty domů. Sestra manžela umyla a převlékla. Dostal poslední injekci opiátů. Pravidelně dýchal. Drželi jsme ho se synem za ruce a frekvence dýchání se zmenšovala. V půl desáté dodýchal. Doma, v klidu a míru. Na pár vteřin pak cítíte něco jako úlevu, máte čisté svědomí, že jste do poslední chvíle byla s ním...“ uzavírá Kolářová.

 

Pohřeb Jiřího Ornesta (†70): Kdo ho před smrtí navštívil?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
lokii
13. 10. 2017 • 17:24

Takovyhle clanek a takovehle chovani cloveka tak strasne obohati - vsichni mame nejake to trapeni, se kterym se musime vyrovnavat a kdyz je nekdo v rodine nemocny, tak je to opravdu moc tezke - kdyz pak uz neni zadna nadeje na uzdraveni, tak to neni jen ten nemocny, ale cela Rodina, kdo prochazi tezkym obdobim. Cloveku se chce nekdy tak strasne kricet, jindy plakat, pak zase prijde apatie ke vsemu - I k vlastnimu zivotu a zase clovek musi najit silu jit dal a hlavne byt oporou tomu nemocnemu. A tohle dokaze jen clovek, ktery je opravdovym clovekem. Moje ucta a uznani pani Kolarove.

kristinn
13. 10. 2017 • 12:37

klobúk dole pred Vami, pani Kolářová

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.