Je čas na sklizeň přírodní vitaminové bomby: Šípek zaslouží úctu a pozornost! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Je čas na sklizeň přírodní vitaminové bomby: Šípek zaslouží úctu a pozornost!

Je čas sbírat šípky.
Je čas sbírat šípky. (shutterstock.com)

Rudé plody šípku jsou na keřích, které podzim zbavil listí, vidět zdaleka. Od nepaměti je ctili hlavně na venkově, kde snad v žádném stavení nechyběl plátěný měch se sušenými plody. Byl a pořád je to ten nejlepší lék proti chřipce a nachlazení. I jako prevence proti nim.

ŠÍPEK? CO TO JE?
Jedná se o plod růže šípkové, která planě a divoce roste tam, kde se jiná rostlina udrží jen těžko. Má v oblibě kame - nité stráně, meze, kraje lesů a přežívá i na absolutně neúrodné půdě. Keř je v ysoký i víc než dva metr y a k vete bledě růžově, každý květ má pět okvětních lístků. Plodem jsou šípky s velkým množstvím hnědých nažek.

JAK UCHOVAT ŠÍPKY
Nejlepší způsob je šípky usušit. Naše babičky to dělaly na teplém, ale stinném místě (nikdy ne na slunci), dnes poslouží sušička nebo horkovzdušná trouba. Tu nastavíme na teplotu 60 – 80 stupňů a sušíme 10 – 14 hodin. Náležitě vyschlý šípek je sytě rudý, scvrklý, tvrdý a chutná nakysle.

CO OBSAHUJE
Každý školák ví, že šípky obsahují mimořádné množství vitaminu C. Kromě toho ale mají i betakaroten, vitaminy B, kyselinu citronovou a jablečnou, třísloviny, draslík, vápník a další minerální látky.

Šípkové recepty našich babiček

ČAJ
Hrst sušených šípků necháme přes noc vylouhovat ve studené vodě, poté vše asi tři minuty povaříme a přecedíme. Sladíme nejlépe medem. Šípky nevyhazujeme – mohou se použít ještě alespoň dvakrát. Už je ale nelouhujeme, pouze povaříme o něco déle.

DOMÁCÍ LIKÉR
Odměříme litr sušených nebo čerstvých šípků a rozmačkáme je buď válečkem, nebo lahví. Vše pak zalijeme litrem bílého alkoholu (slivovice, vodka apod.) a necháme na teplém místě dva týdny. Poté svaříme 1,5 l vody s 0,5 kg cukru a přidáme k přecezenému výluhu ze šípků. Můžeme přidat kousek skořice nebo 3 – 4 hřebíčky. Pijeme 0,2 dl denně.


ŠÍPKOVÝ SIRUP
Kilogram šípků, nejlépe přešlých prvním mrazíkem, povaříme dvacet – třicet minut v litru vody. Pak přecedíme přes plenu (dětské látkové jsou nejlepší), přidáme kilo cukru nebo medu a mícháním ho rozpustíme. Pak slijeme do lahví a získáme vynikající lék na rýmu, nachlazení i chřipku nebo sladidlo do čajů.

MARMELÁDA
Kilogram šípků, nejlépe nasbíraných po prvním mrazu, zbavíme stopek a »bubáků«. Pak lžičkou nebo tekoucí vodou odstraníme z každého šípku semínka. Vaříme šípky doměkka, rozmixujeme propasírujeme – i s vodou, ve které se vařily. Přidáme kilogram cukru, 5 – 6 kusů hřebíčku a opět vaříme asi čtvrt hodiny. Sklenice s marmeládou (bez víček!!) dáme do trouby na plech s vyšším okrajem, nalijeme pár centimetrů vody a při 100 stupních „dovaříme“ další čtvrthodinu. Pak marmeládu zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru do vychladnutí.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.