Poslední rozloučení s Třískou (†80): STÍŽNOSTI NA POHŘBU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Poslední rozloučení s Třískou (†80): STÍŽNOSTI NA POHŘBU!

Národní divadlo se loučilo s tragicky zesnulým hercem Janem Třískou (†80), ale mnozí si stěžovali...
Národní divadlo se loučilo s tragicky zesnulým hercem Janem Třískou (†80), ale mnozí si stěžovali... (﷯Národní divadlo se loučilo s tragicky zesnulým hercem Janem Třískou (†80), ale mnozí si stěžovali...)

Měl vyprodáno! S Janem Třískou (†80), který před dvěma týdny zemřel po tragickém pádu z Karlova mostu, se v pátek dopoledne ve Zlaté kapličce loučily stovky lidí. Někteří jeho kamarádi a příznivci ale během posledního rozloučení připomněli, jak nedůstojně se pražské Národní divadlo na začátku letošního roku rozloučilo s Lubou Skořepovou (†93).

„Je to zvláštní! Honza Tříska měl zasloužený pohřeb na jevišti Národního divadla. Lubu Skořepovou nezaslouženě pohřbívali na chodbě divadla. Hned jsem si na ni vzpomněl a vůbec to nechápu,“ rozhořčil se v rozhovoru s deníkem Aha! herec a dabér Rudolf Jelínek (82), který s Třískou pravidelně hrál v rámci Shakespearovských slavností na Pražském hradě Krále Leara. 

Byla to ostuda

Stejný názor mají i věrní diváci. „V případě pana Třísky se Národní divadlo pochlapilo, ale to, co udělali Lubě Skořepové, byla ostuda, ach jo!“ stěžovala si ve foyer Zlaté kapličky fanynka zesnulého herce, která přijela až z Tábora.

Diví se i Chum

„Při vší hluboké úctě k Janu Třískovi, členem Národního divadla byl jen sedm let, od roku 1959 do 1966. Luba Skořepová byla členkou ND v letech od roku 1948 do 2014, tedy dlouhých šestašedesát let! S Janem Třískou se lidé loučí na jevišti, s Lubou Skořepovou se veřejnost mohla rozloučit jen ve foyer u vchodu. Prý tehdy kvůli zkoušce na hlavní scéně. Netvrdím, že si pan Tříska jako skvělý herec takové rozloučení nezaslouží. Ale nemůžu to dnes dostat z hlavy,“ napsal na sociální síti moderátor Českého rozhlasu Jiří Chum (37).

Zhroucená vdova: Zvládli jsme to!

Když vynášeli za velkého potlesku rakev s ostatky Jana Třísky do pohřebního vozu, vdova Karla Chadimová (74), podpíraná dcerami Karlou a Janou, se v chladném dopoledni třásla a plakala! Jakmile auto od divadla odjelo a potlesk neutichal, usmála se a prohlásila. „Zvládli jsme to!“ Následně své dvě dcery políbila a odebrala se s nimi v doprovodu ředitele Národního divadla Jana Buriana (58) do jeho pracovny. Z divadla rodina odjela zadním vchodem v doprovodu ochranky okolo poledne.

Rozpráší ho nad oceánem?

Ke zpopelnění ostatků Jana Třísky, který už dříve vyjádřil přání být po smrti uložený v prosté dřevěné rakvi, což se mu splnilo, došlo včera odpoledne ve strašnickém krematoriu během soukromého rodinného obřadu. Kde bude urna s popelem uložena, ale zatím není jasné. „Ještě nevím,“ prohlásila vdova Karla Chadimová. Její muž ale ještě před osudným pádem z Karlova mostu do Vltavy vyjádřil přání, aby byl jeho popel rozprášený nad oceánem. Nasvědčuje to tedy tomu, že se tak stane v Los Angeles, kde Tříska mnoho let žil a odkud do Česka pravidelně létal za prací.

Jak probíhal smuteční den

7:30 – U Národního divadla se začala tvořit fronta fanoušků Jana Třísky, kteří se s ním přijeli rozloučit ze všech koutů Česka.

8:35 – Dodávka s černými skly přivezla k zadnímu vchodu divadla rodinu v čele s vdovou Karlou Chadimovou.

9:30 – Otevřely se dveře Zlaté kapličky, lidé začali k jevišti s vystavenou rakví přinášet květiny.

10:00 – Začalo poslední rozloučení, během kterého promluvili šéf Národního divadla Burian, ministr kultury Herman, herec Martin Huba a překladatel shakespearových děl do češtiny Martin Hilský.

10:45 – Z Národního divadla za velkého potlesku vynesli rakev s ostatky Jana Třísky.

10:48 – Vdova se odebrala s rodinou do pracovny ředitele Národního divadla.

12:05 – Rodina odjela dodávkou od zadního vchodu do svého útočiště v Dejvicích.

15:20 – V malé obřadní síni strašnického krematoria začalo soukromé poslední rozloučení rodiny a přátel s Janem Třískou. Do síně ochranka nikoho mimo rodinu nepustila.

Na video s Třískou se můžete podívat zde:



Přečtěte si
qwertina
8. 10. 2017 • 17:14

jardavozembouch

travina
8. 10. 2017 • 09:50

Jasně, rozkaz Rudý brachu . Píši to jinak ... většina národa, kromě rudých bratří ho milovala!

janapi
8. 10. 2017 • 09:06

Nu neměl těch přání se svou tělesnou schránkou nějak moc? Uložení na malém hřbitůvku u Prahy-kde se již nepohřbívá; cítí se být Američanem-proto odpočívat tam..a nyní rozprášen nad mořem?.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.