„Až začne mrznout, lidi zůstanou doma," tvrdí hostinský. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

„Až začne mrznout, lidi zůstanou doma," tvrdí hostinský.

Liduprázdno. Každý den byla přitom Černá Plzeň plná kuřáků. Dnes již po setmění ale zeje prázdnotou.
Liduprázdno. Každý den byla přitom Černá Plzeň plná kuřáků. Dnes již po setmění ale zeje prázdnotou. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová, Slávka Červená, Ivan Hladík, Jiří Čada)

Dým a kouř z cigaret. Přes hustou mlhu nebyli zákazníci Černé Plzně takřka vidět. Od letošního léta, kdy vešel v platnost protikuřácký zákon, se z oblíbené karlovarské hospody ztratili nadobro.

Od roku 1992 ji vlastní Petr Rymon (45) se svou maminkou. „Denně jsme z popelníků vysypali do pytlů s odpadem i několik kilo vajglů. U nás se opravdu kouřilo ve velkém. Nikdy se tu nevařilo, jsem klasická nalejvárna, kam chodili lidi pít, kouřit a bavit se. Teď většina říká, že raději zůstane doma,“ stěžuje si majitel.

Po zavedení protikuřáckého zákona to jde s hospodou z kopce. Tržby podle Rymona výrazně klesly. „Nižší jsou více než o třetinu a bude hůř. Až venku začne mrznout, tak to teprve zůstanou všichni doma,“ obává se hospodský. Na nedostatek práce si stěžují i servírky. „Denně jsem se z práce nedostala dřív než kolem druhé hodiny ráno. Jenže teď zavírám už po 22. hodině. Ubylo velmi mnoho zákazníků. Nikoho nebaví chodit ven. Sami se podívejte. Hospoda je prázdná, a to teprve padla tma,“ ukazuje na opuštěné stoly servírka.

Časté kontroly od strážníků

Hospoda stojí v zástavbě bytových domů poměrně blízko centra lázní. Na hluk před hospodou si začali obyvatelé stěžovat hned, co zákon vešel v platnost. „Mohu potvrdit, že Černá Plzeň je místo, kde si obyvatelé velmi často stěžují na hluk, proto zde provádíme i častější kontroly.

Uvědomili jsme i majitele, který spolupracuje, a v současnosti se situace výrazně uklidnila,“ říká velitel městských strážníků Marcel Vlasák. Potvrzuje tak slova hospodského, Lidi nebaví chodit ven, to raději ani na pivo nejdou a dají si ho doma.

Co je protikuřácký zákon?

Protikuřácký zákon vešel v platnost letos 31. května, což je datum, které je tradičně Světovou zdravotnickou organizací (WHO) vyhlašováno jako Světovým dnem bez tabáku. Zákon mimo jiné zakazuje kouření cigaret, doutníků a jiných tabákových výrobků ve veřejných prostorách, a to s cílem posílit ochranu před zdravotními škodami působenými návykovými látkami s důrazem na ochranu zdraví dětí a mládeže.

Kde se jí a pije, nesmí se bafat

Zákaz kouření platí ve všech provozovnách stravovacích služeb. A zákon jako pokrmy výslovně definuje jak potraviny, tak nápoje. Poslanecká sněmovna projednávala i variantu zákazu kouření pouze v provozovnách, kde se vaří, v této podobě ji ale neschválila.

Výzva

Jak je to ve vaší hospodě? Vadí vám, že musíte chodit kouřit ven? Napište na e-mail: aha@aha.cz

Anketa: Chodíte na pivo s tím, že na cigaretu chodíte ven, nebo si raději dáte doma lahvové?

Michal Bílek (37), podnikatel, Karlovy Vary

„Patřím k těm, kteří do hospod přestali kvůli zákazu kouření chodit. Raději si dám pivko doma v klidu.“

Jiří Zapletal (57), podnikatel Zlín

„Na pivo chodím do restaurace smířený s tím, že cigáro si zapálím venku. Co mi zbývá. Doma mi to samotnému nechutná.“

Yuriy Kupinskyy (23), podnikatel, Praha

„Řeším to tak, že mám v restauraci před sebou malou vodní dýmku, kdyby se objevila kontrola, a kouřím cigaretu. Vodní dýmka se kouřit smí. Takže ven nechodím.“

Martin Málek (40), PR manager, Jihlava

„Dopadlo to tak, že se sousedem si každý týden koupíme bednu piva, sedíme v garáži, popíjíme a kouříme. Je to rozhodně příjemnější, než někde postávat před hospodou!“

Petra Graciasová (41), mateřská dovolená, Všetaty

„Záleží na situaci. Když jdu s přáteli, jdeme do restaurace. Nerada ale chodím ven. Když chceme popít v menším počtu, raději nakoupíme domů.“

Víte, že...
...čajovny mají výjimku, může se v nich kouřit vodní dýmka? Jenže zákon nikde nedefinuje, co vodní dýmka je, a tak Češi vymysleli fígl, vodní dýmku na cigaretu.

Jsme 19. zemí v Evropě, kde platí zákaz kouření

Obdoba českého protikuřáckého zákona funguje téměř ve dvou třetinách zemí Evropské unie. Česká republika je tak 19. zemí Evropy, kde platí úplný zákaz kouření.



Přečtěte si
zadnice
5. 10. 2017 • 14:08

Chodit ven? To raději do hospody nejdu!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.