Mexiko bičují hurikány a ničí zemětřesení: Živly přitahuje svou polohou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mexiko bičují hurikány a ničí zemětřesení: Živly přitahuje svou polohou!

Hrůzostrašné zemětřesení v Mexiku.
Hrůzostrašné zemětřesení v Mexiku. (Foto Profimedia.cz)

Zkáza za zkázou se valí na Mexiko. V oblasti řádí hurikány, teď se k tomu přidala i dvě ničivá zemětřesení. V důsledku toho úterního zemřelo nejméně 217 lidí. Epicentrum otřesů o síle 7,1 stupně bylo na jihu, ale silně zasažena byla i megapole Mexico City.

Proč právě Mexiko a okolní oblasti si všemocná příroda vybrala jako centrum svého běsnění? Je třeba říci, že zemětřesení a hurikány spolu nemají nic společného. Mexiko ale oba živly přitahuje svou polohou. Zemětřesení je náhlý pohyb zemské kůry, vyvolaný uvolněním napětí – např. z neustálých pohybů zemských desek – podél zlomů. Větší zemětřesení se proto obvykle vyskytují v těch oblastech světa, kterými významné zlomy procházejí.

Což je právě západní pobřeží Ameriky, včetně Mexika. Jen za poslední dva týdny zažila země dvě velká zemětřesaení, první o síle 8,2 stupně zabilo 95 lidí, to dle přístrojů slabší úterní (7,1 stupně) má nejméně 217 obětí.

Znali to už Mayové

A hurikány? Ty vznikají v subtropických oblastech a jejich hlavním motorem je moře prohřáté do určité hloubky a nad určitou teplotu. Což ideálně naplňuje Atlantský oceán okolo Karibiku. Nebo Tichý oceán na západě od Mexika. Z první oblasti se před dvěma týdny přivalila Katia, z druhé o víkendu Max, bouře Norma v minutě dvanácté uhnula na sever.

Zcela příznačné je, že slovo hurikán pochází z mayské kultury. Huracan byl v mayské mytologii bohem větru. Mayové jsou původní obyvatelé jižního Mexika a severní části Střední Ameriky.

Školáci v troskách

V Mexiku pokračují záchranné práce s cílem vyprostit co nejvíce živých lidí z trosek desítek budov. Otřesy zanechaly miliony lidí bez proudu a poničily řadu silnic či mostů. Záchranáři prohledávají také sutiny základní školy na jihu metropole. Odtud bylo zatím vyproštěno 25 těl, dalších 30 děti se pohřešuje. Příbuzní dvou dívek uvězněných v troskách tvrdí, že od nich údajně dostali zprávy z mobilu.

Víte, že...?

...zemětřesení udeřilo zrovna na den 32. výročí tragédie z roku 1985, kdy otřesy země zabily v Mexiku 9500 lidí?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.