Granát roztrhal dva školáky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Granát roztrhal dva školáky!

Chlapci chtěli granát prozkoumat.
Chlapci chtěli granát prozkoumat. (Ilustrační foto ara)

Výbuch ručního granátu roztrhal v říjnu 1968 školáka Jirku K. (†12) z obce Mastník na Třebíčsku. Části jeho těla byly rozmetány do vzdálenosti více než sedmi metrů. Detonace vyhloubila na chodníku čtvrt metru hluboký kráter o průměru čtyřicet centimetrů.

Jirkovi starší kamarádi František D. (13) a Petr H. (†13) utrpěli velmi těžká zranění a záchranka je dopravila do třebíčské nemocnice. Tam bohužel Petr přes veškerou snahu lékařů zemřel. Jak 14. října 1968 napsal denní tisk, Jirka našel granát v lese zvaném Roubenec u nedalekých Mikulovic a přinesl si ho s sebou.

Před domem, kde s rodiči bydlel, pak vytáhl nožík a jeho ostřím začal nález »prozkoumávat«. Následoval osudový výbuch...

Necelé dva týdny po invazi cizích armád do naší země se spekulovalo, že granát mohl ztratit v lese některý z okupantů. Pyrotechnická služba Veřejné bezpečnosti, ale prokázala, že šlo o pozůstatek bojů na sklonku druhé světové války, které na Třebíčsku proběhly dvaadvacet let předtím.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.