Archeologové na jihu Francie: Pompeje na Rhône! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Archeologové na jihu Francie: Pompeje na Rhône!

Thálie s nahou zadnicí Asi nejlépe zachovaná je mozaika zachycující divadelní múzu a dceru vládce bohů Thálii, kterak ji nahou unáší chlípný bůh Pan. A badatelé se těší i z trosek luxusní budovy z 2. století n. l., patrně po bohatém kupci odněkud z Orientu – jak naznačují mozaiky, mramorové chodníky i rozvody vody.
Thálie s nahou zadnicí Asi nejlépe zachovaná je mozaika zachycující divadelní múzu a dceru vládce bohů Thálii, kterak ji nahou unáší chlípný bůh Pan. A badatelé se těší i z trosek luxusní budovy z 2. století n. l., patrně po bohatém kupci odněkud z Orientu – jak naznačují mozaiky, mramorové chodníky i rozvody vody. (Foto Profimedia.cz)

Z obrovského štěstí se radují archeologové na jihu Francie. V zemi objevili rozsáhlé pozůstatky římské čtvrti, která dostala přízvisko Malé Pompeje. Zatímco italský originál pomohla uchovat sopka, zdejší památky vděčí za ochranu požárům.

„Bezpochyby se jedná o nejvýznamnější vykopávky z římské epochy za posledních čtyřicet padesát let,“ pochvaluje si Benjamin Clément, vědecký vedoucí této operace. Nedaleké město Vienne bylo už od starověku důležitou křižovatkou: řeka Rhôna spojuje Středozemní moře se severem Evropy, pozemní cesty odtud vedou do Alp i dalších oblastí Francie. Galy (Kelty) odtud vyhnali Římané, památky zůstaly i po Řecích.

Nejnovějším objevem je předměstí o rozloze asi 7 000 km² – tržiště s dílnami, ale také lepší čtvrť. „Bez pochyb jsme identifikovali městskou zástavbu, přepychovou a s velkými domy,“ vysvětluje Bertrand Bonaventure, ředitel archeologické firmy Archeodunum.
„Vše na místě zachovaly několikeré požáry,“ vysvětluje Clément a dodává:. „Obyvatelé prchali před katastrofou, a tak se toto místo stalo skutečnými viennskými Pompejemi.“

Střechy a vyšší patra budov se zřítily a pohřbily nábytek i vše, co lidé nestihli vzít s sebou. Pro ně katastrofa, pro archeology požehnání. Když se ukázalo, že je toho na místě skutečně hodně, dalo ministerstvo kultury archeologům víc času a zařadilo vykopávky do kategorie výjimečný objev.



Přečtěte si
majojo
29. 9. 2017 • 15:47

"Nejnovějším objevem je předměstí o rozloze asi 7 000 km² – tržiště s dílnami, ale také lepší čtvrť. " 7000 km² ? Požehnaná rozloha na provinční předměstí. Kolikpak km² měl asi starověký Řím?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.