Pejskaři POZOR: Nenechte se olizovat, můžete se nakazit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pejskaři POZOR: Nenechte se olizovat, můžete se nakazit!

Staré francouzské pořekadlo »psí jazyk, jazyk doktora« tak úplně neplatí.
Staré francouzské pořekadlo »psí jazyk, jazyk doktora« tak úplně neplatí. (Foto scom, Pixabay, Boris Dimitrov, Feri, ara)

Zná to většina pejskařů – k nadšenému přivítání páníčka přece patří pořádné olíznutí obličeje. Jenže pozor, tahle pusa s jazykem může být i pořádně nebezpečná. V psích čumácích se podle vědců skrývá velké množství infekcí.

Je pravda, že psí sliny mají jistý antibakteriální účinek – ostatně proto si (nejen) psi lížou rány. A dříve lidé věřili, že může psí olíznutí pomoci i jejich zraněním. Ale daleko spíše se takto od chlupáčů přenese nějaká choroba. Hlavně proto, že psi jsou podle expertů docela »prasata«.

„Třeba prohrabávají odpadky. A zatímco my se zdravíme letmým polibkem na tvář, psi si olizují zadky,“ upozorňuje americký veterinář Marty Becker.

„Psi tráví půl života s čumáky ve špinavých zákoutích i nad výkaly jiných psů, jejich čenichy jsou plné bakterií, virů, mikroorganismů všeho druhu,“ přitvrzuje pak profesor virologie z Univerzity královny Marie, John Oxford.

Pozor na obličej
„Když se psí sliny dostanou do kontaktu s neporušenou kůží zdravého člověka, je velice nepravděpodobné, že by to dělalo nějaké potíže,“ tvrdí Leni Kaplan z veteriny Cornellovy univerzity deníku New York Times.

Ale horší je to v případě zmiňovaných ran a také obličeje: sliznice v nose, ústech a očích daleko snáze absorbují jakékoli patogeny. Přenos vážnějších chorob je vzácný, ale nelze ho vyloučit.

Bylo pár vážných případů, za které mohl právě neopatrný kontakt se psy. A je tu ještě prostší riziko – i kdyby vás pes nenakazil, nemusí mít na nějaké vynucené líbání vůbec náladu a prostě vás rafne.

Doporučení odborníků
Tohle rozhodně nezanedbejte!
*Pes (i vy) musíte mít všechna důležitá očkování.
*Noví mazlíčci musí jít na odčervení, vše pak v pravidelných intervalech opakujte.
*Nenechte je hrabat se v exkrementech.
*Myjte si ruce mýdlem – pravidelně a pořádně.

Co můžete od mazlíka chytnout?
Škrkavka – je nebezpečná jen pro štěňata, u člověka může způsobit larvální toxokarózu, totiž záněty v očích či vnitřních orgánech

E. Coli – některé nebezpečné kmeny vyvolávají průjmy, zvracení a dehydrataci

Campylobacter – způsobuje zažívací potíže podobné salmonelóze; např. nejčastější příčina otravy jídlem v Británii

Pasteurella – rod bakterií, z nichž některé způsobují drůbeží choleru. Jiné žijí běžně v tlamách psů a koček a nic jim nedělají, ovšem člověku mohou způsobit zánět podkoží a kloubů, vedoucí až k abscesům či třeba meningitidě

Dermatofytóza – svědivé onemocnění kůže způsobené mikroskopickými houbami

Capnocytophaga Canimorsus – bacil, který běžně žije ve slinách psů a neškodí. Ovšem citlivým lidem (starším, alkoholikům či třeba HIV pozitivním) může způsobit nejrůznější záněty a odumírání tkání vedoucí až k selhání orgánů, ba ke smrti



Přečtěte si
havran2
4. 8. 2017 • 13:11

Někteří lidé si totiž neuvědomují,že ten pes co je olizuje sežral před chvíli třeba ho.no ! ! !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.