Dobrovolníci upravují židovský hřbitov: Poprvé pekli špekáčky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dobrovolníci upravují židovský hřbitov: Poprvé pekli špekáčky!

Hrob významného učence, rabína Šacha, ke kterému každoročně směřují stovky Izraelců se svými přáními. Ty jim údajně Šach plní.
Hrob významného učence, rabína Šacha, ke kterému každoročně směřují stovky Izraelců se svými přáními. Ty jim údajně Šach plní. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Osm dobrovolníků z celého světa v Holešově na Kroměřížsku upravuje židovský hřbitov. Kromě práce poznávají okolí a baví se. Dvě Číňanky (21) a Korejec (24) byli u vytržení z opekání špekáčků.

„Nikdy jsme to ještě neviděli a nezažili. Vypadají jako ohnivé květy,“ nevěřili svým očím a opékání si důkladně fotili. Číňanky, které jsou poprvé v Evropě, jsou ale jogínky a buřtík se jim zdál mastný. Na rozdíl od budoucího designéra (24) z Jižní Koreje, který si i přidal, si jen uždibly. Za to »ujížděly« na rohlících s kremžskou hořčicí a bramborácích.
Ve skupině je i učitel historie Markus Sieber (60) z Německa.

Mnozí dobrovolníci poprvé v životě opékali špekáčky. Wooyeong z Jižní Koreje si »ohnivé květy« fotil. Běloruska Alina (18, vlevo) a Španělka Marina (18) čistily hroby.

„Jako Němec cítím potřebu účasti i na takové akci a nějak si to v sobě srovnat. Je důležité si připomenout takové věci, aby se už nestaly,“ uvedl. V Holešově byla židovská obec již v 15. století, za 2. světové války v koncentrácích skončilo přes 300 zdejších židů, zpět se jich vrátilo jen devět.

Alina (18) v šoku:
Pitná voda teče z kohoutků?
Alina (18) přicestovala z Běloruska. „Jsem jedináček a máma měla šok, když jsem jí řekla, kam pojedu.

Protestovala,“ přiblížila studentka mezinárodního práva. „Já jsem tu nadšena vším. Prací, památkami, hlavně lidmi i tím, že v Bělorusku musíme kupovat pitnou vodu a tady teče všude z kohoutků. Vůbec se mi nechce domů,“ prozradila.

Přečtěte si
majojo
16. 8. 2017 • 19:00

Já zas předpokládám, že ty špekáčky neopékali na místě své práce, Zrovna špekbuřty nejsou moc košer.....

kiwi65
16. 8. 2017 • 16:42

Předpokládám že špekáčky nebyly výroby z firem jednoho nejmenovanýho bývalýho ministra financí.Jednou jsme si od jeho firmy koupili toto zboží a nad ohněm se rozteklo a zhořelo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.