Dnes je Den gumových medvídků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Dnes je Den gumových medvídků!

Dnes slaví gumový medvídci
Dnes slaví gumový medvídci (Foto: ara)

Kdo by je nemiloval! Gumoví medvídci chutnají malým i velkým, a to už celých 95 let. A dneska je o důvod víc, proč si tuhle želatinovou pochoutku dát. Slaví se totiž jejich den. Věděli jste o nich tyto věci?

Tančící medvídkové
Gumoví medvídci jsou vynálezem cukráře Hanse Riegla z německého Bonnu. Figurku medvídka z ovocného želé poprvé vyrobil v roce 1922. Nazval ji »tančícím medvídkem«, protože se inspiroval oblíbenou atrakcí 19. století – cvičenými medvědy, kteří tančili na různých trzích a jarmarcích. Cukrář svou firmu pojmenoval Haribo, což je zkratka prvních dvou písmen ze slov Hans Riegel Bonn.

Gumídci
»Méďové, skáčou jako míčky gumové...« Určitě znáte nezapomenutelnou úvodní písničku z amerického animovaného seriálu Gumídci, kterou nazpíval Karel Černoch. Seriál pochází z filmové dílny společnosti Walt Disney a u nás se začal vysílat na začátku 90. let. Málokdo ale tuší, že předlohou byly americkým tvůrcům právě oblíbení želatinoví medvídci.

Zelená jako jahoda
Originální gumoví medvídci se nyní vyrábí v šesti ovocných příchutích. Ještě před necelými desíti lety jich bylo jen pět a zelený gumový medvídek měl jahodovou příchuť. V roce 2008 ale přišla inovace a zelená figurka dostala příchuť po jablkách. V současné době jsou barvy a příchutě následující: bílý je ananasový, červený jahodový, tmavě červený malinový, zelený jablkový, oranžový má příchuť pomeranče a žlutý citronu.

Želatina z arabské gumy
První gumoví medvídci získali své přízvisko »gumoví« proto, že jednou z ingrediencí pro jejich výrobu byla arabská guma. Jde o pryskyřici některých druhů akácií. Vynalézaví cukráři v 19. století začali surovou pryskyřici svařovat s cukrem, do směsi pak přidali ovocnou šťávu a jiné aromatické přísady a předchůdce dnešního ovocného želé byl na světě.

Originální šperk
Gumoví medvídci se nehodí jen na mlsání. Dají se z nich vyrobit i náušnice nebo náramek. Stačí mít po ruce oblíbené barvy gumových medvídků, bezbarvý lak a domácí sadu na výrobu šperků. Nápadům se meze nekladou.

Voskem proti slepení
A jak se takoví »medvídci« vyrábějí ve velkém? Do plochých krabiček naplněných až po okraj zarovnaným jemným škrobovým pudrem se vtlačí sádrová razítka ve tvaru »medvídků«. Ve škrobovém prášku tak zůstanou jejich otisky jako prohlubeň. Tyto »formičky« se za pomocí trysek zaplňují zahřátou tekutou směsí ovocného želé. Figurky se pak dlouho suší a nakonec potahují jedlým voskem, aby se neslepovaly k sobě.

Červený je nejpopulárnější
Věděli jste, že nejoblíbenějším »medvídkem« je pro Čechy červený? Dokazuje to nedávný průzkum společnosti Haribo. Velmi oblíbené jsou i příchutě ananas a malina. Podle výsledků průzkumu na želatinových figurkách »ujíždí« až ²/₃Čechů.

Maxi brácha
Praví gumoví medvídci měří 2 cm a dají se roztáhnout až na velikost 7 cm. Jenže výrobci cukrovinek šli dál a vytvořili malému »medvídkovi« velkého bráchu. Měří 24 cm, váží 2,3 kg a vydá zhruba za 1400 gumových medvídků. Jedna americká firma dokonce vyrábí i dvanáctikilovou želatinovou figurku, kterou doporučuje jako občerstvení na párty.

Tip Aha!
»Medvídky« nemusíte jen zobat samostatně. V létě se jimi můžete i osvěžit, a to v podobě domácí zmrzliny.
Co potřebujete: Dva pytlíky medvídků, tvořítka na zmrzlinu a perlivou ochucenou limonádu.

Postup: Nasypte medvídky do tvořítek, množství volte podle chuti. Zalijte perlivou ochucenou limonádou až po okraj tvořítka (limonádu volte podle chuti, slazenou či neslazenou, použít můžete i sodu). Vložte do tvořítek zavírací držátka a dejte do mrazáku.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.