Kdo může za smrt 8 lidí ve Studénce? Soud se musel opakovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kdo může za smrt 8 lidí ve Studénce? Soud se musel opakovat!

Nehoda u Studénky.
Nehoda u Studénky. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Téměř devět let se zjišťuje, kdo zavinil pád mostu ve Studénce, do kterého v plné rychlosti narazil vlak Comenius. Objasnit nehodu, kterou nepřežilo osm lidi a dalších 95 bylo zraněno, má revizní posudek. 

Konstrukce, která podepírala rekonstruovaný most, byla podle Vladimíra Doležela z Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice dostatečně nosná. „Únosnost konstrukce několikanásobně přesahovala váhu mostu,“ řekl s tím, že příčinu zřícení je potřeba hledat jinde.
Toho expertiza stála málem život. Při jedné zatěžkávací zkoušce totiž praskl svár a z konstrukce vystřelil držák měřícího zařízení. „Prolétl mi metr a půl kolem hlavy,“ prozradil Doležel.
Soudce Jaromíra Pšenicu rozčílilo nevhodné chování obžalovaných při jednání, kteří se při jedné části prezentace posudku začali smát. „Obžalovaní, nechte toho. Jsem zvědav, jestli se budete smát i při vyhlášení rozsudku,“ zmrazil jednací síň Pšenica.

Opakovaný soud
Výslech experta Doležela a jeho kolegy Jiřího Pokorného bude pokračovat ve středu i ve čtvrtek. Včerejší líčení zkomplikovalo selhání nahrávací techniky, kdy se celé dopolední jednání muselo zopakovat odpoledne, aby bylo řádně nahráno.

Proč je soud tak dlouhý?
Od něštěstí uplynulo téměř devět let a nikdo zatím nebyl potrestán. „Na vaši otázku, proč je hlavní líčení tak dlouhé, je nasnadě, pokud si prohlédnete soudní spis. Čítá teď na 12 tisíc listů papíru, většinou odborného a úzce specializovaného ražení. Čekalo se i na posudky,“ řekl předseda soudního senátu Jaromír Pšenica.

Víte, že...
...rychlík Comenius jedoucí z Krakova na Prahu se střetl 8. srpna 2008 v 10:34 hodin se zřícenou mostní konstrukcí, kterou právě přesouvali nad tratí.

Na lavicích obžalovaných sedí 10 potencionálních viníků.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.