Co to je za funus? Jiří Bartoška má smuteční řeč a všichni se válejí smíchy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co to je za funus? Jiří Bartoška má smuteční řeč a všichni se válejí smíchy!

Jiří Bartoška hraje sám sebe.
Jiří Bartoška hraje sám sebe. (Foto Aha!: Karel Kopáč)

Je nedělní ráno a známé tváře v černém oblečení se scházejí v krematoriu v pražských Strašnicích. Jiří Bartoška tu má smuteční proslov, mezi pozůstalými sedí Hynek Čermák, Pavel Nečas i Václav Neužil. Nikdo ale nemá slzy v očích – právě naopak. Smějí se na celé kolo. Nejde totiž o skutečnou kremaci. Natáčí se tu nový komediální seriál České televize s názvem Dabing Street.

Na první pohled tu všechno vypadá jako na opravdovém pohřebním obřadu. Nechybí rakev, věnce, kytice i fotka nebožtíka. Smuteční hosté sedí způsobně v lavicích a čekají na projev. Když ale přijde Jiří Bartoška s proslovem, je jasné, že tu něco nehraje. Místo dojetí se totiž všichni začnou smát. Zadrhává se, říká zdánlivé nesmysly... Projev mu totiž do sluchátka v uchu z toalet napovídá Václav Neužil. „Co tady děláš? Já tady telefonuju! Vrať se do sálu,“ pronese pohřebním hlasem v jednu chvíli Bartoška.

Neužila, který tu hraje studiového technika Pavla, totiž na toaletu přijde zkontrolovat Klára Melíšková, alias čerstvá vdova Eva, které je celá řeč velmi podezřelá. V tu chvíli už nikdo nevydrží a herci se smějí o sto šest...

Krobot napadal slušňáka Preisse

Dvanáctidílný seriál se točí z velké části v ateliéru na Kavčích horách, kde je postaveno dabingové studio – a právě v něm se většina scén odehrává. V krematoriu herce čeká jen jediný natáčecí den. Od sedmi od rána do sedmi do večera. A je to i jediný natáčecí den Jiřího Bartošky, který se tu představí v ne zrovna obvyklé roli – hraje totiž sám sebe! „V této cameo roli, jak se říká, když člověk hraje sám sebe, se v seriálu objeví také Viktor Preiss a Ivan Trojan,“ prozradila kreativní producentka Kateřina Ondřejková. „A Viktora Preisse dokonce napadne ve studiu režisér, kterého hraje Mirek Krobot. A to proto, že odmítá říkat sprostá slova, která jsou v překladu amerického seriálu,“ prozrazuje perličky ze zákulisí.

Za vším stojí divadlo!
Není příliš seriálů, které by vycházely z divadelní hry. V tomto případě tomu tak je – hru Dabing Street napsal totiž režisér a scenárista Petr Zelenka původně pro Dejvické divadlo. Točit se bude do začátku července a seriál by se měl vysílat na začátku příštího roku.

Jiří Bartoška (70): Ten fór se mi líbí!

Jaké to pro herce je, když hraje sám sebe?
„Je to jako každá jiná role. Hlavně mám pocit, že nehraju sám sebe, protože kdybych hrál sebe, tak bych takhle nereagoval a nenechal se vmanipulovat do této postavy. Petr Zelenka potřeboval člověka, který je známý, a tak jsem řekl: Jo! Ten fór se mi líbí a není nic lepšího než umět si ze sebe udělat legraci.“
Vy jste ale sám sebe nehrál poprvé, že ano?
„Je to tak. Hrál jsem sám sebe už ve filmu Antonyho šance u Vítka Olmera.“ Natáčíte komediální seriál. Co vy a komedie, máte je rád?
„Mám. Ale nejde ani o žánr, ale o to, jestli je to dobře napsaný. A já jsem s Petrem Zelenkou dělal jak divadlo, tak film, takže znám jeho práci a poetiku, která mě strašně vyhovuje.“

Celý rozhovor s Jiřím Bartoškou si přečtěte v Nedělní Aha!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.