Ťukněte si s celebritou! Fotograf Jan Saudek slaví 82 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ťukněte si s celebritou! Fotograf Jan Saudek slaví 82

Manželé Saudkovi rádi provokují.
Manželé Saudkovi rádi provokují. (archiv Blesku)

82. narozeniny dnes slaví kontroverzní fotograf Jan Saudek. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Svůj první fotoaparát dostal Jan Saudek v roce 1950, fotografii se vyučil o dva roky později. Do roku 1983 pracoval jako reprodukční fotograf v tiskárně. Své kolorované snímky předvedl poprvé na americké University of Indiana. Postupně se vypracoval na ve světě nejproslulejšího fotografa Česka.

Byl vyznamenán francouzským titulem Rytíř umění a literatury. Ministr kultury udělil Janu Saudkovi české prestižní ocenění Artis Bohemiae Amicis.

Z prvního manželství s manželkou Marií (bral si ji ve třiadvaceti a vydrželi spolu 12 let) má Jan Saudek syny Daniela a Samuela. Se Samuelemnyní žije Saudkova bývalá přítelkyně Sára Saudková – mají spolu čtyři děti. Podruhé byl Saudek ženatý s Marií Havlenovou (zplodili dceru Marii), pak ho pro manželství zlákala Petra Šupová (narodil se jim syn Jindřich) a nakonec Pavla Hodková, s níž má děti tři. O 45 let mladší Pavlu si na stará kolena na začátku roku 2014 vzal Saudek na ambasádě v Pekingu. Několik dalších dětí počal s jinými partnerkami. Ne všechny své ženy Saudek opouštěl, rozvedl se jen jednou, dvakrátovdověl.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.