Keltský původ je pro Jakuba prokletím i požehnáním! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Keltský původ je pro Jakuba prokletím i požehnáním!

Keltové mu nezanechali příjemné dědictví.
Keltové mu nezanechali příjemné dědictví. (Foto ara)

Řada Čechů sní o tom, že v nich proudí keltská krev. Jakub Kořínek (27) z Kutné Hory si tím může být jist, žádnou radost mu to ale nepřináší. Jeho keltským dědictvím je smrtelná choroba...

Předky Čechů jsou Slované, Germáni a Kelti, jsme jejich genetický mix. A právě Keltové nám zanechali genovou mutaci G551D, který je zodpovědný za jeden z typů cystické fibrózy. Trpí jí i Jakub. Jako dítě byl často nemocný, kašlal a zadýchával se. Nemoc způsobuje, že se v dýchacích cestách i trávicí soustavě hromadí hlen, v němž se dobře daří infekcím.

Časté deprese
„K velkému posunu k horšímu došlo v pubertě. Věděl jsem, že hodně nemocných umírá kolem třicítky,“ vzpomíná Jakub a dodává, že často propadal depresím. „Člověk ztrácí vůli plánovat nějakou kariéru, partnerský vztah a podobně,“ vysvětluje.

Štěstí v neštěstí
Jeho keltské dědictví se však ukázalo být nejen prokletím, ale i požehnáním. Výzkumníci vyvinuli lék, který dokáže chorobu potlačit. Ale pouze pokud jde o její »keltskou« variantu.
Jakub se dostal do klinické studie, která mu změnila život. Nejprve se sice zdálo, že lék nezabírá, pak ale Jakub zjistil, že byl ve skupině, která dostávala neúčinné placebo. Tento postup je důležitý, aby se ověřily skutečné výsledky.

Znovuzrozený
Když pak Jakub dostal skutečný lék, jeho stav se rychle zlepšil. „Bylo to jako zázrak. Během pouhých čtrnácti dnů vyskočila moje plicní funkce z padesáti procent na sedmdesát. To je obrovský rozdíl, cítil jsem se jako znovuzrozený,“ raduje se Jakub.
Našel si přítelkyni, cestuje po celém světě a začal i sportovat. Dokonce uběhl desetikilometrový závod RunPrague.

Genetici vystopovali Kelty
Typy cystické fibrózy studoval docent Milan Macek, odborník na lékařskou genetiku. „Častý výskyt mutace G551D u postižených v České republice, Velké Britanii, Irsku, Bretani a Rakousku je základem naší hypotézy, že tato mutace má původ v keltské populaci a že se šířila s keltskými migracemi,“ uvedl ve své práci. V jiných evropských populacích se tato mutace téměř nevyskytuje.

Víte, že...
...kořeny Keltů sahají přinejmenším do období kolem poloviny 2. tisíciletí př. n. l.?
...přestože není jisté, zda všechny keltské kmeny měly stejný rasový původ, vyspěly postupně v etnikum s jednotným jazykem, kulturou a náboženstvím?
...Keltové však nikdy nevytvořili jednotný stát?
...v 1. století př. n. l. podlehli Římanům a byli postupně asimilováni či vytlačeni do Skotska a Irska.
...dodnes se v západní Evropě hovoří jazyky z keltské jazykové skupiny: velštinou, irštinou, skotskou gaelštinou, kornštinou a bretonštinou?
...na našem území se zachovaly zeměpisné názvy, které mají téměř jistě keltský původ? Patří mezi ně třeba řeky Jizera (Isara), Ohře (Oegre), Cidlina (Sīd-lèana) či Sázava (Sathá).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.