Pozor! Prasata na silnici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pozor! Prasata na silnici!

Srážka se zvěří je nebezpečná a drahá. Pomůže jen brzda a pojištění.
Srážka se zvěří je nebezpečná a drahá. Pomůže jen brzda a pojištění. (Foto scom)

Řidič, buďte ostražití! Právě nyní, v dubnu a květnu, stejně jako v podzimních měsících, hrozí nejvíce srážek se zvěří. Aha! přináší rady, jak ze srážky vyváznout ve zdraví i bez zbytečných výdajů.

Podle policejních statistik se v roce 2016 srazilo se zvěří 10 917 aut. Kupříkladu u pojišťovny Uniqa narostly loni kolize se zvěří o 15 % a tvořily téměř každou desátou hlášenou nehodu. „Nejvíce škod vzniká u našich klientů na Vysočině, na Zlínsku, Uherskobrodsku a ve Středočeském kraji. Nejčastěji se nehody stávají při stmívání a mezi 23. hodinou večerní a druhou ranní.

Růst počtu škod souvisí i se zvyšujícími se stavy zvěře,“ říká tisková mluvčí Uniqa Eva Svobodová s tím, že největší škody způsobují divoká prasata. Ta dokážou zničit celý předek a čelní sklo. „V těchto případech evidujeme i škody v řádu vyšších stovek tisíců korun,“ varuje Svobodová. Podle myslivců mohou za nárůst nehod i zemědělci. „Například v horských oblastech je teď hodně dotací na louky, zvěř tak migruje do nížin, kde už dominuje řepka či jiné plodiny,“ objasňuje dlouholetý myslivec z Trutnovska Luboš Ptáček. „Teď, v jarních měsících, se k tomu přidává setba kukuřice či obilí a zvěř neví, kam jít,“ říká Ptáček.

Neuhýbejte
Nejlepší prevencí srážky je přiměřená rychlost. Odborníci i policie proto radí v rizikových místech preventivně zpomalit a mít oči na stopkách. Ve vyšších rychlostech a při špatném počasí se doporučuje brzdit, ale neuhýbat. Hrozí totiž, že při uhýbání dostanete smyk a skončíte v lepším případě v příkopě a v horším ve stromě.

Na pečínku zapomeňte
Když zvíře srazíte, zavolejte na asistenční službu pojišťovny (pokud máte havarijní pojistku). Škody zdokumentujte třeba fotoaparátem v mobilu. Musíte také zkontaktovat místní myslivce, a to nejsnáze prostřednictvím policie. Na pečínku rovnou zapomeňte. Kromě nebezpečných nemocí a cizopasníků vám v případě, že zvíře nenecháte na místě, hrozí i pokuta či trestní stíhání za pytláctví.

Povinné ručení nepomůže
Pokud si střetem se zvířetem způsobíte škodu na autě a nemáte havarijní pojištění, nebo připojištění, nikdo vám škodu nezaplatí. A to ani myslivci, protože zvěř jim nepatří a nezodpovídají za ni. Připojištění proti srážce vás bude stát jen pár stovek navíc.

Pachová svodidla
Od rizikových míst odrazují zvířata i speciální pachové ohradníky. Většinou se jedná o dřevěné tyče s pěnou obsahující pach predátorů, lidí i spáleniště. Dokáží odradit přibližně čtyři z pěti zvířat. Instalují je myslivci a najdete je všude možně. Třeba nadace Generali na ně přispívá na Vysočině, v Moravskoslezském, Jihočeském, Zlínském a Olomouckém kraji. Kromě silničářů je používají i zemědělci na ochranu polí.

Nejhorší měsíce:
březen, duben, květen, říjen, listopad
Nejhorší kraje:
Praha, Středočeský, Jihomoravský

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.