Rakovina Jiřího Pomeje: Konec nadějí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Rakovina Jiřího Pomeje: Konec nadějí!

Herce zřejmě čeká »jen« klasické ozařování.
Herce zřejmě čeká »jen« klasické ozařování. (Foto Aha! – Daniel Černovský, ara )

Když lékaři Jiřímu Pomeje (52) objevili rakovinu hrtanu, byl to pro něj šok. Ale přece jen mu svitla jiskřička naděje, když mu odborníci navrhli, že by mu mohla pomoci ta nejmodernější a velmi šetrná léčba – protonové ozařování.

„Budu chodit na ozařování každý všední den po dobu sedmi týdnů. Kdy se s tím začne, to se dozvím po víkendu. Stejně jako to, zdali půjde o klasické, nebo protonové ozařování,“ svěřil deníku Aha! herec s tím, že kdyby bylo na něm, bral by jednoznačně »proton«, protože u něho nehrozí ztráta hlasu.

Právě protonová léčba se u ORL nádorů úspěšně používá. Na webu pražského Protonového centra se můžeme dočíst toto: Protonová terapie otevírá nové možnosti léčby nádorů hlavy a krku a nabízí pacientům šanci na úplné vyléčení. Dokáže totiž dodat co nejvyšší dávku záření a k tomu navíc bezpečně a bez rizika pro okolní tkáně. Protonová terapie oproti fotonové (klasické ozařování) šetří zdravé tkáně v okolí nádoru. Díky tomu chrání správné polykací funkce, zrak, sluch, řeč i schopnost řeči.

Pro všechny onkologické pacienty to znamená šanci na mnohem vyšší kvalitu života. Bohužel s jednou výjimkou – a ta se týká právě hrtanu! Jak to?
Protonové záření přesně cílí na nádor tak, aby nepoškodil jeho okolí a důležité orgány. Pro tyto účely se každému pacientovi na míru vyrobí ochrana, která je podobná masce. Při samotné léčbě pak musí nemocný ležet úplně bez hnutí.

A to je kámen úrazu v případu onemocnění Jiřího Pomeje! Hrtan je orgán, který nelze vlastní vůlí znehybnět. A pravděpodobně proto nebude protonová léčba na rakovinu hrtanu vhodná. Deník Aha! požádal o vyjádření přímo pražské Protonové centrum a dostal jen velmi obecnou odpověď: „Z lékařského hlediska se jedná o výjimečný typ indikace (stanovení léčebného postupu – pozn. red.). Ke každému případu se můžeme vyjádřit pouze na základě vyšetření pacienta a individuálního posouzení našimi lékaři,“ řekl nám MUDr. Jiří Kubeš, primář Protonového centra.

Rizika klasické radioterapie
Po klasickém fotonovém ozařování nádorů hlavy a krku může dojít ke ztrátě zraku, poškození sluchu či funkce slinných žláz, takže pacienti bývají odkázáni na tekutou stravu. K úspěšnému vyléčení je nutné aplikovat ještě vyšší dávku záření než v případě mozkových nádorů, což opět zvyšuje riziko poškození okolních tkání.

Jiří Pomeje má rakovinu! Smůla se na něj lepí celý život, promluvil o dluzích i sebevraždě:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
zamlzena
2. 1. 2018 • 13:57

jak kdo

zamlzena
8. 4. 2017 • 18:56

Někdy onemocní právě ti, co se raku hodně moc bojí. Také ti, co hodně baští, jelikož tak v potravinách konzumují i více nežádoucí chemie. Ceny nezaručují kvalitu, a je už těžké rozlišovat kvalitní a nekvalitní. Na první pohled vidíme napříkald česnek nebo cibuli v Kauflandu, která je plesniuvá. Ač je levnější, nemělo by být přípustné něco takového prodávat. Kontroloři jsou snad také ovlivnitelní? A obchodníky, kteří nakupují zvenku za pár haléřů a prodají tady za fakticky normální ceny, bych dala zavřít. V Číně dostávají trest smrti.

ararat
8. 4. 2017 • 16:09

tento verdikt,nechce slyšet asi nikdo....Jiřímu přeji,aby vše ustál.Bude to těžké.A hloupí lidé zůstanou hloupí,i kdyby chtěli být chytří,prostě příroda je nepustí dál,je jim to dáno....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.