Atentát v petrohradské podzemce: Už 14 mrtvých a nový podezřelý! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Atentát v petrohradské podzemce: Už 14 mrtvých a nový podezřelý!

Metro se proměnilo v jatka.
Metro se proměnilo v jatka. (Foto Reuters, ara)

Všechno je jinak! Muž s bradkou, označený za prvního podezřelého z atentátu v petrohradském metru, se sám přihlásil policii, protože s krveprolitím neměl nic společného. Teď už se vyšetřování zaměřuje na osobu Akbardžona Džalilova, rodilého Kyrgyze s ruským pasem.

Tip na 22letého muže dala ruské policii kyrgyzská rozvědka GKNB. „Kamikadze z petrohradského metra se narodil v roce 1995 v druhém největším kyrgyzském městě Oš a jmenoval se Akbardžon Džalilov. Měl vazby na radikální islamisty,“ uvedl mluvčí kyrgyzské zpravodajské služby Rakhat Sulaymanov.

Dodal, že podezřelý měl pravděpodobně ruské občanství. Ruská agentura Interfax už dodala, že šlo o sebevražedného atentátníka a jeho ostatky se našly ve třetím voze soupravy, kde nálož vybuchla. Podomácku vyrobenou bombu odpálenou mezi stanicemi metra Senné náměstí a Technologický institut v centru města, měl údajně v batohu na zádech.

Nesl obě nálože?
Policie pátrá ještě po druhé osobě, jež nechala v jiné stanici Náměstí Povstání druhopu, ještě daleko silnější nálož. Ta ale nevybuchla a pak ji zlikvidovali policisté. Převažuje ale verze, že Džalilov donesl do metra obě nálože.

Líheň teroristů
Kyrgyzstán se zdá být v poslední době líhní teroristů. V postsovětské republice, která hraničí například s Čínou a Kazachstánem, žije 6 milionů občanů, převážně muslimského vyznání. Podle odhadů tamní rozvědky uteklo ze země už přes 500 lidí do služeb Islámského státu. Také bombeři z Bostonského maratonu, bratři Džochar a Tamerlan Carnajevovi, ač se o nich mluvilo jako o Čečencích, byli rodilí Kyrgyzov. Tento stát je ale jinak jedním z největších spojenců Ruska, které má na jeho území i velkou vojenskou základnu.

Co o útoku víme…

* V pondělí ve 13.40 petrohradského času explodovala výbušnina ve třetím vagonu metra.

* Exploze nastala mezi stanicemi Senné náměstí a Technologický institut, souprava byla plná lidí.
* Ppolicie vyšetřuje útok jako teroristický čin.
* Počet obětí stoupl už na 14, v nemocnicích je nadále 49 zraněných
* Nejmladší zraněnou je 15letá dívka, její stav se prý zlepšuje.
* Do záchranné operace bylo nasazeno 1043 lidí.
* Během hodiny po výbuchu bylo celé metro v Petrohradu uzavřeno, včera ráno se opět rozjelo.
* Bezpečnostní opatření posílila kromě Ruska i Francie a Ukrajina, kde za měsíc proběhne soutěž Eurovize.

...a co nevíme
* Stále není definitivně jisté, zda bomber jednal sám, nebo měl komplice.
* Jasný zatím není ani motiv, tedy zda byl útočník »vlk samotář«, nebo jednal na příkaz Islámského státu či čečenských teroristů.
* Spekuluje se, zda měl útok spojitost s ruskou účastí v Sýrii či s víkendovými nepovolenými protesty proti korupci v ruské vládě.
* Zatím nejsou identifikován všechny oběti ani všichni zranění.

Výbušnina vyrobená »na koleni«. Ledek, hřebíky a kuličky z ložisek

Bomba použitá v metru měla podle pyrotechniků sílu zhruba 300 až 400 g TNT a byla vyrobená »na koleni«. Nacpaná byla nasekanými hřebíky a ocelovými ložiskovými kuličkami, účinnou chemickou sloučeninou byl dusičnan amonný (NH4NO3), neboli ledek. 

Ten je běžně dostupným hnojivem nebo dezinfekčním prostředkem do vody, velice snadno jej však lze přetvořit v poměrně silnou trhavinu. Celé roky s ním s oblibou vraždili stoupenci Irské republikánské armády, využíván je i teroristy v Pásmu Gazy. „Tyhle nálože charakterizuje jednoduchá výroba, nízká cena a vysoká bezpečnost,“ říkají experti přes trhaviny.
Druhá bomba, kterou policie našla ve stanici Náměstí povstání, byla maskovaná jako hasicí přístroj a její sílu odhadují experti na 1 kg TNT. Nálož však naštěstí byla nefunkční.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.